Албум със 112 уникални снимки, отразяващи тържествата по връщането на Южна Добруджа в пределите на България, подари на Регионалния исторически музей в Добрич д-р Жана Жилкова-Бояджиева. Тя е дъщеря на ген. Атанас Жилков – съпредседател от българска страна на българо-румънската комисия по предаването и приемането на административната власт във върнатия на страната ни регион.

Ценните фотографии са събирани от д-р Бояджиева и нейния брат д-р Петър Жилков. Снимките показват моменти от посрещането на българската армия в Добрич на 25 септември 1940 година, както и военния парад на 3 октомври в новоосвободения добруджански град. Жилкови предоставят на музея и копия от публикации за събитието от вестник „Утро”.

Генерал Атанас Жилков е роден в Пловдив. Той е участвал във войните в началото на миналия век. Офицерът от кавалерията е от възрожденски род, чиито корени са от Копривщица и са свързани с Каблешковия род. Дядото на ген.Жилков – даскал Вельо – е първият преводач на български на Омировата „Илиада”. Д-р Бояджиева разказа, че баща й се е познавал лично с Йордан Йовков и е сред вдъхновителите на военните разкази на писателя. Генералът е присъствал и на подписването на Крайовския договор на 7 септември, който след 27 години румънско владичество върна Южна Добруджа на България.