Колоритната фотоизложба "Зимен Китай" ще представи необикновената красота на азиатската природа и култура. Експозицията ще гостува в Бургас до 5 март. Входът е свободен.

Официалното откриване на събитието е на 26 февруари, от 18:00 часа в Експо център "Флора". Датата не е случайно избрана. Откриването на изложбата е в месеца на Лунната нова година.

Предвидена е музикална програма, Тай Чи демонстрация и уъркшоп по китайски изкуства и занаяти, включващ калиграфия, плетене на китайски възли, изрязване на хартия и татуиране на йероглифи с къна.

Автор на проекта "Зимен Китай" е Велин Пасков. Изложбата е под патронажа на Институт "Конфуций" при Великотърновски университет. Проектът е част от кампанията, свързана с избирането на Пекин за домакин на зимните олимпийски игри през 2022 година.


Целта е до началото на спортното събитие да се разширят класическите туристически представи на света за Китай в непознати до сега зимни краски - сняг, лед и студ. Ниските температури лъхат от всичките 30 фотографии.

Фотоизложбата представя най-северния и студен китайски град - Харбин. Намиращ се от двете страни на река Сунхуа, тук се провеждат най-мащабните зимни фестивали на ледените и снежни скулптури в света.


Ако все пак не сте склонни да пътувате до другия край на света при толкова ниски температури, фотоизложбата ще ви даде възможност да посетите ледените красоти при далеч по-благоприятни условия.

Фотографиите в изложбата са дело на Велин Пасков и на Мария Паскова. Те са заснети при изключително ниски температури - дневните не надвишават минус 15 градуса, а нощните с лекота падат под минус 30 градуса.


Не е пропуснато и зимното лице на Пекин - домакинът на зимните олимпийски игри през 2022 година. Всяка зима сърцето на летните олимпийски игри - стадиона "Гнездото", бива покрит със сняг и столичани имат възможност да карат ски и дори да играят непознатия за тях кърлинг.

Но безспорно една от най-големите зимни атракции в Пекин е езерото Съчъхай. В превод това означава "Езерото на десетте храма", колкото са храмовете около него.

Всяка зима то бива сковано от дебел лед и тук може да видите както традиционни начини за забавление, така и някои запазени за китайците марки като ледените вело-шейни.