Четвърти ден в арменската столица Ереван продължава заложническата криза, при която полицейски полк е завзет от въоръжена група. Тя държи там четирима заложници, сред които двама висши арменски полицейски началници, предаде ТАСС.
Службата за национална сигурност на (СНС) Армения съобщи, че "правоохранителните органи продължават преговорните контакти с членовете на въоръжената група с цел освобождаване на заложниците, а също и за окончателна мирна развръзка" на конфликтната ситуация.

В същото време "специалните части на правоохранителните органи продължават да бъдат в състояние на бойна готовност, но в момента няма необходимите предпоставки за тяхна активна дейност", подчерта СНС.

Въпреки 36-градусната жега полицаите неотлъчно дежурят около завзетия от въоръжените лагер на полка. Кварталът е отцепен, движението на автомобили и пешеходци по него е забранено, а живеещите в околните домове се пропускат само след показване на паспорт.



В сряда край Ереван бе погребан 49-годишният полковник от арменската полиция Артур Ваноян, който бе убит в неделя при щурма на полка от въоръжената група.

Заложническа драма в Ереван

Междувременно представители на творческата интелигенция на Армения призоваха арестувания опозиционер Жираир Сефилян да въздейства на членовете на въоръжената група да освободят заложниците и да се предадат на властите. Това се казва в обръщение до лидера на радикалната опозиция от група артисти, музиканти и композитори.

Сефилян е в арест от юни по обвинение в създаване на въоръжена група с цел превземане на ереванския телецентър и на други важни обекти, а също и в незаконно придобиване, пренасяне и съхраняване на огнестрелно оръжие и боеприпаси. Той е участвал в бойни действия в Нагорни Карабах и има високи арменски военни отличия. Впоследствие той създаде радикалната опозиционна организация "Учредителен парламент", която рязко критикува властите в страната и тяхната политика.

Нападателите в Ереван освободиха един от заложниците

Освобождаването на Сефилян е едно от исканията на членовете на въоръжената група, похитила полицейския полк. Те освен това настояват за оставка на арменския президент Серж Саркисян и за формиране на ново правителство.

Източник: БТА