Италианското правителство бе подложено днес на остри критики заради плановете му да облекчи частично ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса, предаде ДПА.

Агенцията отбеляза, че заради заразата Италия въведе най-строгите и най-продължителни ограничения в света. Снощи премиерът Джузепе Конте обяви разхлабване на режима от 4 май, но според мнозина изявлението му е било неясно и недостатъчно.

"Нашироко огласената "фаза 2" ще бъде в действителност "фаза1,5"," заявява в имейл Волфанго Пиколи, съдиректор на изследователската фирма "Тенео интелидженце". По думите му в това "много предпазливо облекчаване" остават множество забрани и изисквания, които "силно ще затруднят всякакви бизнес дейности".

Римокатоличеката църква се оплаква, че се запазва забраната за религиозни служби, а много родители са недоволни, че училищата ще останат затворени до септември. "Италианските епископи не могат да приемат ограничаването на свободата на религия", се казва в изявление на Италианската епископална конференция.


Няколко коментатори отбелязват, че Конте не е казал нищо за проследяване на контактните лица и за масово тестване с оглед откриване и изолиране на подозрителните случаи - ключови мерки според експертите по обществено здравеопазване.

От следващата седмица ще бъде разрешено да заработят производственият и строителният бранш, докато магазините и музеите ще отворят врати на 18 май, а баровете, ресторантите и фризьорските салони - на 1 юни. Някои заводи, например на "Фиат Крайслер", вече произвеждат със специално разрешение.
"Всеки допълнителен ден на затваряне нанася големи щети и подлага на риск бизнеси и работни места", каза Карло Сангали, ръководител на организацията "Конфкомерчо", която отстоява интересите на търговците на дребно. Той поиска спешна среща с премиера, за да се обсъди по-ранно отваряне на магазините и отпускането на повече публични субсидии за сектора търговия на дребно.

Конте съобщи за предстоящо леко разхлабване на правилото "стойте вкъщи". От 4 май италианците ще могат да спортуват на открито при облекчен режим и да гостуват на роднини, но като носят маски. Носенето на маски ще бъде задължително на обществени места, вкл. в автобуси и трамваи.

Италия е в режим на пълна блокада от 10 март; в страната са регистрирани 26 600 смъртни случая от Covid-19 и близо 200 хиляди заразени. Миналата седмица правителството обяви, че заради коронавирусната криза очаква свиване с рекордните 8 на сто на националния БВП за тази година.