При обсъждането на своята стратегия за следващите 10 години на срещата си на върха през юни НАТО трябва да помисли да предостави на Украйна членство "де факто" вместо "де юре" в алианса. Това заяви украинският министър на отбраната Олексий Резников в онлайн реч пред конференцията GLOBSEC 2022 в Братислава, предаде Ройтерс. 

По думите му това е добра идея, защото така "Украйна ще бъде част от стратегията, а също част от източния фланг на Европа, източния фланг на НАТО и източния фланг на ЕС".

Според Резников предоставянето на статут на фактическо членство би бил от полза за всички натовски страни.

100 дни война в Украйна: Офанзивата на Русия в Донбас, Киев чака от Запада оръжия


Министърът съобщи, че украински военни вече са започнали обучение в Европа за усвояването на американски артилерийски ракетни системи с висока мобилност. Той призова Запада да ускори доставките на оръжия, като каза, че забавянето струва живота на много хора.


Олексий Резников каза, че руската армия изгражда няколко линии на отбрана в Южна Украйна и се опитва да превърне конфликта в постоянен, но изрази надежда, че украинските сили ще прогонят руснаците от окупираните територии още тази година. По думите му защитниците на Северодонецк са постигнали известни успехи през изминалата нощ.
БТА