Your browser doesn’t support HTML5 audio
Приемът на газирани напитки може да доведе до тежки последици, включително и до сърдечно-съдови проблеми. Затова в горещите дни най-доброто средство за оводняване на човешкия организъм остава водата, но не и газираната.
В последно време станало ясно, че газирането се осъществява чрез химични реакции, които водят до освобождаване на фосфати. Те от своя страна са много вредни, когато се натрупат в организма. Това обясни в интервю за Дарик един от най-добрите нефролози в България проф. Райна Робева, която ръководи Клиниката по нефрология в столичната болница „Св. Иван Рилски”.
Медикът изтъкна още, че за здравето на бъбреците ни е важно какво пием и какво ядем, но на първо място тук стоят генетичните фактори, както и простудните - като инфекции и вируси.