Свещеници изгониха таласъмите от Министерския съвет (СНИМКИ)
83424

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Свещеници изгониха таласъмите от Министерския съвет (СНИМКИ)
  • Свещеници изгониха таласъмите от Министерския съвет (СНИМКИ)

На Богоявление свещеници поръсиха със светена вода столовете на министрите в Министерския съвет.

Църквата отбелязва Богоявление, хиляди посрещат имен ден

Премиерът Бойко Борисов заяви, че така се почита християнската традиция, а столовете са били поръсени, защото и там може да има скрит някой друг таласъм. 

Отец Никанор от Гигинския манастир "Св. Св. Козма и Дамян" благослови членовете на кабинета и се обърна към Господ с молба да показва пътя и да им помага в изпълнението на тази трудна задача, да управляват държавата.

В молитвата си до Бог отец Никанор каза: "Господи, Иисусе Христе, Боже наш, ти си ни заповядал да се трудим, за да изкараме насъщния си хляб и да удовлетворим нашите телесни, и духовни потребности, но не всяко наше дело е според нашите слаби човешки сили. Сам ти си казал, че без теб не можем да правим нищо. Ти помагаш на всички, които с вяра те призоват, за това тези твои раби - Бойко и неговите колеги, на които предстои важната и трудна задача да управляват нашата страна, започвайки и вършейки да прибягват към твоята божествена помощ, за да могат като я вършат с твоя подкрепа да я завършат благополучно в своя полза, за полза на народа и за твоя слава".



Отец Никанор измоли още Бог да бъде винаги с министрите и Борисов, да укрепи ръцете им, да им помага, да отстрани от пътеките им всяко дяволско хищение и всяка спънка. "Нека успешно преодоляват всяко затруднение, та като познаят своята сила да прославят името ти през всички дни на живота си. Амин", каза още в молитвата си отецът, допълва БГНЕС.

Днес Православната църква отбелязва Богоявление - Йордановден, третият по значимост християнски празник през годината.

Според библейската легенда на този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза при Христос като гълъб, а от небето се разнася глас: "Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение".

По традиция се отслужва Богоявленски водосвет във всички гарнизони на Българската армия. На ритуала пред паметника на Незнайния воин в София присъстваха министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, зам.-началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов, висши военни, народни представители, представители на местната власт, на военнопатриотичните съюзи, общественици и граждани.