Ботев се извисява още повече на фона на днешните събития, смята Теодора Димова
64460

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Ботев се извисява още повече на фона на днешните събития, смята Теодора Димова
  • Ботев се извисява още повече на фона на днешните събития, смята Теодора Димова

На фона на днешните събития в България, Христо Ботев се извисява още повече. Макар, че неговата саможертва и саможертвата на четниците му е неразбираема за днешния човек. Мнението е на писателят и драматурга Теодора Димова. В интервю за Дарик тя посочи, че един от огромните проблеми на обществото ни днес е липсата на същински елит и разединените авторитети. „Този духовен елит би действал като имунна защита срещу пошлостта, за която говорим и безобразията, които виждаме", коментира още дъщерята на Димитър Димов.

По думите на писателката „на фона на това, което се случва в момента, Ботев се извисява още повече и става все по-голяма наша опора". „Трябва да сме безкрайно благодарни на Бог за това, че го имаме, защото от неговата висота това, което се случва в момента е нещо кошмарно. И добре, че имаме такава координатна система като него. Спрямо него трябва да се съизмерваме", каза Теодора Димова.

Според нея ценностната ни система е рухнала изцяло, а саможертвата, клетвите, добротата, добротворството са неща без каквото и да е значение. Напротив, обратните неща били от значение - ламтежът за власт, властта на всяка цена, сребролюбието, ненаказуемостта, крадливостта.

„На този фон саможертвата на Ботев е почти неразбираема за днешния човек, почти чужда. Като че ли е по-скоро литературна саможертва. защото никой не би жертвал себе си за народа и никой не го прави. Напротив - народът е жертва на амбициите на вождовете, на лидерите, на политиците", казва още Теодора Димова. И добавя, че много тежки са изводите, които си правим в тези дни.



Писателката отбеляза, че Ботев и на неговите четници са отишли на очевидно самоубийство. „Те са го предизвикали, те са предизвикали своята саможертва, те са знаели, че отиват на смърт", каза тя и попита „кой днес може да направи една хилядна от това, което те са направили?".

Теодора Димова напомни и за още нещо, че когато сирените на 2 юни засвирят има хора, които дори не спират да вървят. „Някои вървят съвсем нехайно и небрежно докато свирят сирените. Не стават дори от пейките, което е толкова страшно, толкова обидно за паметта на тези хора", коментира тя.

Все пак оптимистичното според нея е, че 2 юни го има и че повечето българи застават прави в 12 ч. на обяд. „Това са най-вълнуващите минути, когато осъзнаваме единството си като нация и народ, осъзнаваме, че имаме нещо общо като народ. Че не сме само заселници на една територия, а сме потомци на тези хора, които са имали идеали и са пожертвали живота си заради нас", смята писателят и драматург.

За Теодора Димова един от огромните проблеми на нашето общество е това, че липсва същински елит и авторитети. Не че няма авторитети според нея, но те са много разединени, защото „когато се издигне един авторитет, се намират непременно хора, които да го свалят и уязвят". Няма човек около когото да се обединим. И това е в проклетия характер на българина - това, че никога не иска да признае другия, каза още авторката.