Хората използват ръкостискането, за да подушат непознатия, установиха израелски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

Екипът на невролога проф. Ноам Собел от института "Вайцман" установил, че след като се здрависат с непознат, изследваните доброволци по-често подушвали дланите си. Учените заснели 271 души, които трябвало да се здрависат в болнична обстановка с 20-те изследователи от екипа. От получените данни станало видно, че хората при ръкостискане с представител на същия пол, два пъти по-често си подушвали дясната ръка.

При здрависване с представител на противоположния пол, хората си подушвали много по-често другата ръка, която не участвала в ръкостискането. Пипането на носа след физически контакт се обяснява с нуждата да се подушат химическите сигнали на непознатия. При животните тази практика е много честа. Но при хората физическите контакти са силно ограничени и ръкостискането е една от малкото възможности за предаване на обонятелна информация между индивидите.

А защо си подушваме другата ръка при контакт с представител на другия пол? Израелските учени обясняват това поведение с подсъзнателното желание да сравняваме собствената си телесна миризма с тази на другите.



Израелските учени още не са установили какви точно химически сигнали се разменят по време на ръкостискането. Едно от възможните обяснения при жените е несъзнателният им порив да синхронизират месечните си цикли. Що се касае до двойките с различни полове, възможно е да се търсят химични сигнали за еднакви имунни системи, които играят важна роля при избора на партньор.

Източник: БТА