Рядък вид лемур, известен като Аye-aye, или мадагаскарска ръконожка, се е родил в център в Северна Каролина. В цяла Америка има само още 23 подобни екземпляра.  
 


Новороденото е наречено на писателката Агата Кристи. Малката Агата е първото женско лемурче, родено в центъра, за последните шест години.
 
Aye-Aye е животно, родом от Мадагаскар. Има зъби, подобни на гризачи, и дълъг тънък среден пръст, който използва за намиране на храна в дивата природа.
 


В миналото съществувало поверие, че ако човек заспи в гората и Aye aye го види и му направи възглавница от клонки под главата, той ще стане богат, а ако му я пъхне под краката - скоро ще умре. Затова почитали животното и ако случайно попаднело в ловен капан, го освобождавали.


Днес обаче не е така, защото го считат за предвестник на смъртта.
 


Сред местните жители е разпространено вярването, че в Aye aye се преселват душите на умрелите им роднини и да убиеш Aye aye означава да подпишеш смъртната си присъда, която щяла да влезе в сила до половин година.

Според друга история дългият среден пръст на животното е особено опасен и е знак за смърт, когато е насочен към някого.
 


Днес Aye aye е включен в Червения списък на световнозастрашените видове като потенциално застрашен вид. По-рано е бил на ръба на изчезването, като през 1967 г. на свобода са били останали не повече от петдесетина екземпляра. Главна причина за намаляването му е изсичането на девствените гори на остров Мадагаскар.
Ruptly