Символът на барабаните Били Кобъм гостува на есенното издание на "София джаз пик" - тази вечер в зала 1 на НДК музикантът ще представи своя проект "Culture Mix" (Кълчър микс), в който участват изпълнители от цял свят.

Заедно с Кобъм на сцената ще се качат Кристоф Краверо - клавишни и струнни, Майк Мондезир - бас, Джуниър Гил - стиил пан, и Жан-Мари Еке - китара. Концертът се осъществява с подкрепата на GLOBUL.

"Culture Mix" е тържество на универсалността на джаза. Това е динамичен, свеж и оригинален състав, а всеки член идва от различна страна. Музикантите са на най-високо ниво, а импровизацията им - изпълнена с въображение, отбелязват познавачи.

За проекта Кобъм казва: "Музиката е посветена на всеки един от хората, с които излизам на сцената - те идват от различни краища на света. Смятам се за благословен, защото имам възможност да работя с много личности, чиито имена, лица или звук може и да не бъдат запомнени, но посланието от музиката, която те заедно създават, не може да не бъде разпознато. 

Музиката, която създаваме, отразява това чувство, затова избрахме името "Culture Mix". Освен че всеки от членовете на групата идва от различно кътче на света, всеки от тях има да ви разкаже една история, много подобна на моята. Надявам се, че ще я усетите в нашата музика, че ще я поемете."

Официалната кариера на Кобъм започва с дипломирането му във Висшето училище за музика и изкуства в Ню Йорк. Като войник в периода 1965-1968 г. той е част от военния биг бенд. След напускането на армията свири с Хорас Силвър, Стенли Търентайн, Джордж Бенсън и други. Кобъм е участвал и в представления на Бродуей.

През 1969 г. започва да записва с Майлс Дейвис, като едновременно с това свири с Лес МакКан и Джуниър Манс. Били Кобъм е съосновател на една от първите фюжън групи, наречена "Dreams", заедно със своите приятели Ренди и Майкъл Брекър, Джон Абъркромби, Дон Гролник, Бари Роджърс и Уил Лий. Година по-късно Джон МакЛафлин го наема в своя Mahavishnu Orchestra. Кобъм свири също с Фреди Хъбард, Боб Джеймс, Хърбърт Лоус, Рон Картър, Ерик Гейл и много други.

В началото на 70-те години Били Кобъм не си дава никаква почивка и през 1973 г. записва легендарния си албум "Spectrum". Неговата формация включва братята Брекър и българския виртуоз на пианото Милчо Левиев. Друг албум - "Shabazz", е записан на джаз фестивала в Монтрьо същата година. През 1974 г. на пазара се появяват проектите "Crosswinds" и "Total Eclipse". Най-добрият барабанист напланетата намира време и да свири с артисти като Дони Хатауей и Роберта Флек.

Като чест гост на фестивала в Монтрьо Кобъм записва много концертни албуми в средата на 70-те. Най-легендарният от тях е "Live In Europe" на Били Кобъм и Джордж Дюк. Групата им, която включва още Джон Скофийлд и Алфонсо Джонсън, прави турнета в Америка и Европа.

През 1977 г. Кобъм става лице на марката за барабани "Tama Drums" и през това време записва с Декстър Гордън, Мейнард Фъргюсън, Джордж Дюк, Стив Кан . . . "B.C." е заглавието на друг брилянтен албум на Били Кобъм, записан през 1979 г. "Mendocino" и други спиращи дъха композиции могат да се опишат като много изтънчен джаз фънк, към който Кобъм проявява интерес наред с фюжъна - негова основна запазена марка дотогава. Дълги турнета отвеждат барабаниста в Япония и в цяла Европа.

За Били Кобъм 80-те години започват с изпълнения в известното шоу на телевизията CBS "Saturday Night Live" и участие с The Greatful Dead в Radio City Music Hall в Ню Йорк. Следват турнета с Джак Брус, Тито Пуенте, Тим Ландърс и други.

През 1982 г. Кобъм издава друг класически запис - "Observations" от проекта "The Glass Menagerie".

Японското турне с Майлс Дейвис е друга връхна точка в кариерата му в началото на 80-те. През 1984 г. Били Кобъм копродуцира швейцарско телевизионно шоу, озаглавено "The World Of Rhythm", в което барабанистът участва заедно с Хърби Хенкок,

Чийч енд Чонк, Рон Картър. "Warning" и "Power Play" - два превъзходни джаз-рок албума, са издадени от GRP Records през 1985 г. и 1986 г. Осемдесетте завършват с още проекти, записи и турнета, някои от които в Израел, Чили и Австралия.

През следващото десетилетие Били Кобъм концертира по света с приятели като Стенли Кларк, Лари Кориел, Дори Кайми, Лари Карлтън, Найджи, Джордж Дюк, Pieces Of A Dream, Анджела Бофил, Доналд Харисън, МакКой Търнър, The Crusaders и Питър Гейбриъл. Кобъм изнася рекорден брой концерти със свои собствени проекти по целия свят./БТА/