Парите на двамата ограбени са възстановени
Полицаи задържаха рецидивиста, представил се за пощаджия и ограбил пенсионер на столичната улица "Гео Милев. Оказа се, че измамникът е успял да отмъкне пенсията на още един възрастен човек. Парите на измамените хора са възстановени.

Това стана ясно на брифинг на директора на СДВР старши комисар Георги Хаджиев и административният ръководител на СРП Невена Зартова.

Главният прокурор Иван Гешев коментира случая в профила си в Twitter:

"Някои казват, че това са дребни случаи, които нямат значение. И така е от много години. За Прокуратурата обаче са и ще бъдат приоритет. И промяната вече се вижда. Браво на колегите от СРП и СДВР".



"Установен е втори случай на измамен възрастен човек в София. Извършителят е същият, той отново се е представил за служител на Пощата. Измаменият възрастен мъж е на 83 години". "Първият такъв случай беше миналата седмица в кв. "Гео Милев", заяви административният ръководител на СРП Невена Зартова.  

Мъжът е измамил по идентичен начин двамата пенсионери, като пред тях се е представил като служител в пощенски клон. 

При втория случай, извършителят се е представил пред пенсионера за служител на пощата, като му обяснил, че са му дадени 50 лв по-малко от пенсията. Поискал да преброи сумата, а пострадалият му предал парите за преброяване. След това мъжът ги върнал, но с 300 лв. по-малко.

"Предстои прокуратурата да поиска постоянен арест за задържания. Инкриминираните суми вече са възстановени и на двамата пострадали", допълни прокурор Невена Зартова.




"Сред приоритетите на прокуратурата е предотвратяването на подобен вид измами", каза още прокурор Зартова. Районният прокурор на София благодари за реакцията на гражданите, съдействали за подаване на сигнала, както и на СДВР - за навременните действия по разследването

"Този случай ни извади извън кожата, защото такъв тип измами представляват и посегателство върху достойнството на един възрастен човек. Нулева толерантност към подобни престъпления", заяви директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

"Още веднъж призовавам възрастните хора да бъдат изключително предпазливи, да не се доверяват на случайни граждани под какъвто и да е предлог да ги спират и каквото и да им обясняват", каза още комисар Хаджиев.

За този вид престъпление Законът предвижда от 3 до 10 години затвор.