Стотици на протест срещу Волен Сидеров (СНИМКИ)
82541

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Стотици на протест срещу Волен Сидеров (СНИМКИ)
  • Стотици на протест срещу Волен Сидеров (СНИМКИ)

Близо 1000 души излязоха на протест с искане да бъде свален имунитета на лидера на  „Атака” Волен Сиредов. До недоволството се стигна след като в изборната нощ Сидеров нахлу за втори път в сградата на НАТФИЗ, а по-късно се стигна и до физическа разправа с националиста.

Първоначално протестиращите се събраха пред парламента, след това направиха опит да стигнат и до централата на партията, но полицейският кордон им попречи и те поеха към НАТФИЗ, където приключи демонстрацията. Сред събралите се бяха много актьори и студенти от академията.

Артистите настояват за отнемане лиценза на „Алфа" и сваляне имунитета на Сидеров

Студенти от НАТФИЗ и голяма част от театралната гилдия се включиха в протестното шествие срещу лидера на „Атака” Волен Сидеров, което тръгна от Народното събрание и завърши пред сградата на театралната академия.

Протестиращите призоваваха за свалянето на имунитета на Сидеров и изразиха недоволството си от действията му късно снощи, когато той отново нахлу в учебното заведение. Чуваха се скандирания „Искаме морал” и „Без имунитет”. 



Първоначално шествието се опита да стигне и до централата на политическата партия, но заради засиленото полицейско присъствие, демонстрантите промениха решението си и се насочиха директно към академията.

Малко след 18.30 ч. демонстрацията пред НАТФИЗ приключи и протестиращите студенти и театрали се разотидоха. Малка група граждани, сред които и познати лица от „Протестна мрежа”, продължиха своя протест в района на Военния клуб. Техните искания обаче не бяха свързани само със свалянето на имунитета на Волен Сидеров, а и с провеждането на прозрачни избори и повече референдуми у нас.

Полицейското присъствие в центъра на столицата беше изключително засилено.

Рашидов: Кой ще защити студентите от НАТФИЗ от чудовищната агресия

Лидерът на Атака нахлу в сградата на НАТФИЗ на два пъти за последните дни. По-малко от два часа преди да настъпи денят за размисъл преди вота Сидеров нахлу в НАТФИЗ и влезе в пререкания с преподаватели и студенти. Тогава Сидеров дори блъсна момиче, което искало да заснеме случващото се с телефона си. Очевидците на случката дадоха обяснения пред полицията.

В изборната нощ Сидеров отново направи сцени в центъра на София. Той влезе в НАТФИЗ, за да търси човек, за когото твърдеше, че го е ударил. Набеди и друг човек, че му е посегнал, но той категорично отрече.

След като ректорът на академията проф. Любомир Халачев не можа да изгони натрапниците във ВУЗ-а, бе извикана полиция и Сидеров бе изведен принудително от там. Стигна се до сблъсък, при който цивилен човек замахна към Сидеров. След това Сидеров бе откаран в Първо районно да даде показания и изведен оттам с линейка през нощта.

Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от парламента разрешение за задържането му. От НАТФИЗ и Съюза на артистите поискаха имунитетът му да бъде свален.