"Топлофикация София" е внесла в КЕВР намерението си да доставя за новия ценови период от 1 юли топлинна енергия на цена от 97,78 лева за мегаватчас (MWh) без ДДС.

Предложената цена за парното и топлата вода в София е с 29,11 процента по-ниска спрямо сегашната цена, която е 137,93 лева за MWh. От дружеството допълват в заявлението си, че през 2023 г. са произведени 4 385 812 MWh топлинна енергия, което е със 7 процента по-малко от планирането за ценовия период. Като причина за това се посочват климатични фактори.

КЕВР реши: Газът поевтинява през май

Поевтиняване предлага и "Топлофикация Плевен". В заявлението е посочено цената на топлинната енергия да стане 56,10 лв/MWh от 1 юли, като в момента цената е 96,94 лв./MWh, което е с 42,13 на сто по-ниска спрямо настоящата.

От "Топлофикация Бургас" обаче предлагат да продават горещата вода за 118,52 лв./MWh, като в момента е 95,20 лв./MWh, като в случая увеличението е с 24,50 процента.


Поскъпване ще има и за търновци. Топлофикационното дружество във Велико Търново предлага за предстоящия ценови период да продава гореща вода за 331,83 лв/MWh, като в момента е 131,82 лв/MWh.

Заявление за цени от 1 юли са изпратили до КЕВР и от ЕВН "Топлофикация Пловдив", но данните в него са поверителни. В края на март от дружеството съобщиха, че според тяхната калкулация крайната цена на топлинната енергия за клиентите на "ЕВН Топлофикация Пловдив" би се променила с 13 процента - на 156,94 лева за мегаватчас от следващия регулаторен период.

При "Топлофикация Перник" и "Топлофикация Сливен" данните също са заличени в заявленията им.

Обикновено КЕВР прави корекции на ценообразуващите елементи на всички дружества, като прилага общ подход. Предстои да се проведе и обществено обсъждане по темата.

„Топлофикация София“ предлага поевтиняване на парното и топлата вода с 30%

Окончателното си решение за цената на парното и топлата вода Комисията за енергийни и водно регулиране ще обяви до 30 юни, като при постановяването му ще прецизира ценообразуващите елементи на база на актуалната информация към края на юни.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Антоан Николов/БТА