Законът за устройството на българското Черноморско крайбрежие, в който се уреждат забраните за строителство, ще влезе в сила на 1 януари 2008 година. Това реши Народното събрание, като го прие окончателно.

Опозицията се обяви категорично против, защото според десницата така се прави услуга на мутрите за да продължи безобразието по българското Черноморие.

Със закона на територията на Черноморското крайбрежие се създават две охранителни зони – „А” и „Б”. Зона "А" обхваща 100-метровата крайбрежна ивица и пясъчните дюни, като на дюните се забранява строителството на преместваеми обекти.

Зона „Б” представлява териториите, попадащи в ивицата с широчина 2 километра, където не се разрешава изграждането на депа за отпадъци. В градовете, селата и курортите ще може да се строи без сериозни ограничения. 

Забраните за строителство в зоните „А” и „Б” не се отнасят за законно изградените обекти, както и за одобряване на инвестиционни проекти по действащи подробни устройствени планове, записаха депутатите. Те решиха още действащите общи устройствени планове, в обхвата на които попадат устройствените зони по този закон, да се приведат в съответствие с разпоредбите по негов срок от две години от влизането му в сила.

По предложение на депутати от ДПС влизането в сила на закона бе отложено за началото на следващата година. Евгени Чачев от ДСБ заяви, че така мутрите ще продължат да изграждат бетонни гета.

Глоба от 3000 лева до 6000 лева за физически лица, които ограничават свободния достъп до морските плажове или определят такси за това, е записана в закона. При повторно нарушение санкцията се удвоява, ако нарушителят е фирма – се налага имуществена санкция от 6 000 до 12 000 лева, при повторно нарушение до 24 000 лева.

Междувременно парламентът запази имунитета на депутата от левицата Тома Томов. Народните представители се съобразиха със становището на временната комисия, която препоръча имунитетът на Томов да не бъде свалян.