Президентът изкуствено удължава живота на настоящото Народно събрание, за да могат да се приемат определени закони и печели време за съставяне на служебен кабинет. Около това мнение се обединиха участниците в „Голямото жури" на Дарик радио.

Вчера бе съобщено, че президентът ще връчи мандат за съставяне на правителство на ДПС на 5 март, а не на 1 март, както се очакваше. Движението ще получи третия и последен според Върховния закон проучвателен мандат, след като другите две партии - ГЕРБ и БСП, вече се отказаха да съставят правителство в рамките на настоящия парламент. От движението вече обявиха, че ще го върнат, което ще доведе до съставяне на служебен кабинет, разпускане на парламента и насрочване на избори за Народно събрание. Връчването третия проучвателен мандат обаче във вторник отлага очакваните стъпки поне до 6 март. Конституционната процедура, водеща до предсрочни парламентарни избори, се отключи, след като правителството на Бойко Борисов подаде оставка на фона на протести в страната срещу монополите и в подкрепа изработване на нов обществен договор и дори свикване на Велико народно събрание за нов основен закон.

Според Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда, при положение че се знае, че изборите ще са на 12 май, каквото е предложението на държавния глава, според конституцията президентът разпуска парламента и със същия указ определя дата за избори и това означава, че настоящият парламент ще бъде разпуснат около 12 март.

„Всъщност президентът осигурява буфер от време, очевидно и със съгласието на парламентарно представените партии да могат определени законодателни действия да бъдат извършени и да бъде подготвен технически изборният процес", каза тя и подчерта, че се прави организация на избори при форсмажорни обстоятелства. По думите й в краткия период, който се очертава до 12 май, няма да могат да получат политическо изражение и представителство тези интереси на част от хората, които са на улицата. „Това е проблематично и в самата кампания ще се проблематизира", коментира Цонева.



Деница Сачева, която е експерт по маркетинг, подчерта, че в оставащите десетина дни живот на настоящото Народно събрание ще бъдат приети много закони. Тя изрази мнение, че те вероятно ще бъдат приети с не особено високо качество, в тях ще има възможности да се прокрадват различни „нечистопълтни" интереси. „Всъщност ако наистина хората искат да променят страната, в която живеят, ако качеството на живот не им харесва, те трябва да бъдат пред парламента, но не за да протестират, а за да четат и да наблюдават внимателно какво се случва и какво се приема в момента в България. Защото законите, които се приемат там, ще повлияят на техния живот", каза тя.

От своя страна Антоанета Цонева попита какви са приоритетите и задачите, които обществото трябва да решава в следващите дни и месеци. Сачева смята, че отговорът на този въпрос е в президентството, тъй като при държавния глава са консолидирани исканията на всички протестиращи - от най-абсурдните до най-прагматичните и е негов ангажимент да ръководи този процес.

Тя бе категорична, че именно държавният глава и неговата администрация трябва да възложи мандата на служебния кабинет с много ясна програма и точки какво се очаква от новите министри да направят в следващите два месеца, в които служебното правителство ще работи. „Въпросите имат много прагматичен отговор, но ние не го чуваме, чуваме само някакви мантри и призоваване към спокойствие, адресиране на проблеми, общуване с гражданското общество. Това са общи приказки, които още повече екзалтират хората", каза тя.

Днес при президента се провеждат консултации за конструиране на обществен съвет към бъдещото служебно правителство. В консултациите участват представители на протестиращите, на браншови, синдикални и работодателски организации, които трябва да обсъдят бъдещите задачи и проект на правила за устройството и дейността на Обществения съвет. Представители на протестиращите напуснаха срещата при държавния глава. Те смятат, че исканията им не са изпълнени. Предвижда се съветът да е консултативен орган към служебното правителство за сътрудничество при вземане на решения, формиране на позиции, становища и приемане на инициативи от служебното правителство за развитие и провеждане на публичните политики в полза на българските граждани при спазване на принципите на публичност и прозрачност. Председател на обществения съвет ще бъде вицепремиер, посочен от служебния министър-председател, а заседанията ще се предвижда да бъдат веднъж седмично.

Целия разговор в рубриката "Голямото жури" с участието на Антоанета Цонева, Деница Сачева, юриста Христо Иванов, продуцента Виктор Лилов и университетския преподавател Бойко Пенков чуйте в Radio.DarikNews.bg