Хосе Мария Аснар подкрепя предлаганите икономически мерки на кабинета
32299

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Хосе Мария Аснар подкрепя предлаганите икономически мерки на кабинета
  • Хосе Мария Аснар подкрепя предлаганите икономически мерки на кабинета

Бившият испански премиер Хосе Мария Аснар, който е на посещение в България по покана на министър-председателя Бойко Борисов, подкрепи политиката на кабинета и икономическите мерки, които предприема правителството. Аснар, който е почетен председател на Народната партия в Испания и премиер от 1996 до 2004 г., се обяви, че създаването на специализиран съд в България ще има голямо значение.

Когато Хосе Мария Аснар става премиер през 1996 година, Испания има рекордно ниска усвояемост на европейските фондове, а брутният й вътрешен продукт е 78 процента от средния европейски. Осем години по-късно икономическото положение е много по-добро, а престъпността е намаляла. Според Аснар борбата с престъпността трябва да се провежда фронтално - не само преследване на групировките, но и включване на обществеността в този процес. Важно е и правосъдието да бъде ефективно, каза бившият испански премиер.

„Без активно правосъдие е невъзможно да се пребори престъпността. Ето защо перфектно разбирам желанието в България да се създаде специален съд за големите престъпници, за големите престъпления. Трябва да ви кажа, че испанският опит показва, че това е нещо положително", отбеляза той.

Аснар присъства на форум, организиран от ГЕРБ, за дясното управление и излизането от кризата.