Ангел Марин връчи медали на ветерани от Втората световна война
28792

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Ангел Марин връчи медали на ветерани от Втората световна война
  • Ангел Марин връчи медали на ветерани от Втората световна война

Вицепрезидентът Ангел Марин участва в официалната церемония в София по случай 65-та годишнина от Деня на победата над хитлерофашизма и Деня на Европа. Ген. Марин положи венци пред Паметника на Незнайния воин и Паметника на Съветската армия в столицата и връчи юбилейни медали на ветерани от Втората световна война, политзатворници и участници в съпротивата срещу фашизма.

Венец положи и лидерът на БСП Сергей Станишев. На церемонията пред Паметника на Съветската армия присъстваха и министърът на отбраната Аню Ангелов, омбудсманът Гиньо Ганев, дипломати, общественици.

Президентът Георги Първанов лично е връчил медали на 37 ветерани и политзатворници, на други 32-ма, сред които и бившият началник на военното разузнаване ген. Васил Зикулов, медалите връчи вицепрезидентът Ангел Марин.

Общо 17 000 живи участници във войната от общо над 450 000 българи, взели участие, и 3000 живи партизани, политзатворници и участници в съпротивата ще получат юбилейни медали по случай 65-та годишнина от победата над фашизма.



Вицепрезидентът Марин заяви, че днес е и негов личен празник: "Искам да се обърна към тези, които дадоха решителния си принос за победата на 9 май 1945 г. - вие донесохте свободата на европейски и други народи, сбъднахте мечтата за мирно бъдеще на хората, дори на тези, които не признават вашите заслуги, които ги принизяват. Вие ни дадохте урок - колко е важно да се пази мира, сигурността и справедливостта и колко скъпо се плаща за неутолимата жажда за власт, господство и политически грешки".

Посмъртно юбилеен медал беше връчен и на Димитър Станишев като партизанин и участник в съпротивата в България, получи го синът му - лидерът на БСП Сергей Станишев. Той подчерта, че ако я нямаше победата над фашизма, нямаше да го има и другият празник - Денят на Европа: "България има с какво да се гордее. България участва във втората фаза на Отечествената война с близо 450 000 офицери и войници. Те защитиха честта на България, териториалната й цялост в елитна Европа. Пряко следствие от поуките от Втората световна война, днес, в 21 век, има политически сили, които се основават на ксенофобията и омразата и ние никога няма да забравим до какво води подобна политика, каква заплаха е за демокрацията, мира и спокойствието на хората".