Тази седмица ще бъдат подписани още две програми, по които българите ще могат да усвояват средства на обща стойност малко над 40 млн. евро. Това са Норвежката програма и Финансовият механизъм на Европейското икономическо пространство. Това заяви в предаването „На чаша студена вода с финансовия министър” в празничната програма по случай 15-годишнината на Дарик радио Боряна Пенчева, директорът на Дирекция „Управление на средствата от Европейския съюз” в Министерство на финансите.

На въпрос на водещия Пламен Орешарски дали тези средства заместват структурните фондове, Пенчева отговори отрицателно и обясни, че това е още една възможност за страната, която е в допълнение на структурните фондове.

Изпълнителният директор на Агенцията за икономически анализи и прогнози Петър Чобанов „подготви” водещия за утрешното заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси /ЕКОФИН/, където той ще участва вече в ролята си на финансов министър. Чобанов представи основните теми, които ще се разглеждат и отбеляза, че финансовите министри ще обсъдят въвеждането на еврото в Кипър и Малта от началото на тази година. В рамките заседанието членовете на ЕКОФИН ще осъществят подготовка на част от темите за Европейския съвет на 13-14 март. Ще бъдат обсъдени бъдещото прилагане на Лисабонската стратегия, интегрирания и конкурентен единен пазар, както и основни теми в областта на икономическите и финансови въпроси.

Чобанов припомни, че при поемането на председателството Словения декларира желание да насочи вниманието си върху развиване на обновената Общностна програма по Лисабонската стратегия за икономическо и социално обновление на Европа. 

В предаването на министър Орешарски участваха и изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Мария Мургина и директорът на Агенция „Митници” Асен Асенов.