Експертът Нонка Каменова за трудовата емиграция
56120

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Експертът Нонка Каменова за трудовата емиграция

Your browser doesn’t support HTML5 audio

ПРезидентът на КТ Подкрепа Константин Тренчев за трудовата емиграция
  • Експертът Нонка Каменова за трудовата емиграция
  • ПРезидентът на КТ Подкрепа Константин Тренчев за трудовата емиграция

Около 1,6 млн. българи са емигрирали в годините на прехода, заяви президентът на КТ „Подкрепа" д-р Константин Тренчев при представянето на изследване за мобилността на трудовия пазар. Според проучването около 27 на сто от българите биха емигрирали и сега, стига да им се отвори такава възможност. Основната причина за това е ниското ниво на заплащане и липсата на работа.

По отношение на срока, за който биха работили извън страната, 60 на сто заявяват, че са готови да останат в чужбина за какъвто и да е период, 35 на сто желаят непременно да се върнат в България. Факторите, задържащи трудовата емиграция, са въведените ограничения да достъп до пазара на труда в европейски страни. Все още в Белгия, Германия, отчасти Австрия, Малта, Люксембург има забрана за трудова заетост, каза Нонка Каменова от синдикалната организация.

Най-предпочитаните дестинации за установяване на българите са Великобритания, Германия и Испания. Въпреки кризата интересът към Гърция също не е намалял, отчитат експертите. Те цитираха и изследване на Европейската комисия, според което емигрантите от България и Румъния не водят до сътресения на трудовите пазари на съответните страни.

Според Константин Тренчев от една страна трябва да се помага с достатъчно информация на българите, които отиват на работа в чужбина, но от друга – трябва да се предприемат мерки за задържане на младите и компетентни хора в България.



„Какво остава в България? Въпрос, който би следвало да бъде приоритетен не само за нас като обществена организация, а най-вече за хората, които вземат решенията и държат писалката: как да задържим и да мотивираме да останат научените, обучените, качествените хора в тази държава. Това е огромният въпрос. И тъй като изтичането е бавно, като лекар мога да ви кажа, че когато един кръвоизлив настъпва бавно, човек се адаптира, докато накрая полека-лека просто тихичко си угасне. Към болката също се адаптираме, която постепенно се засилва. Тези процеси текат подмолно и затова не са стряскащи, но перспективата е ужасяваща", каза президентът на синдиката Константин Тренчев.

Изследването отчита още, че добре образованите българи, които заминават за чужбина, успяват да се реализират добре, въпреки че има случаи, в които те работят на място, което е под нивото на компетенциите им. Българите, които заминават за нелегална работа, трудно успяват да се адаптират.