Ню Йорк на война с излишъка на сол в храните
Ню Йорк на война с излишъка на сол в храните / снимка: www.sxc.hu

Общината на Ню Йорк представи инициатива, която има за цел да се намали консумацията на сол в храните. Идеята е да се предложи на ресторантите и производителите на храни да намалят количеството на сол в ястията и хранителните продукти, съобщава АФП.

Предложено им е до 5 години да бъде намалено количеството сол с 25%. Това би трябвало да доведе до намаляване с 20% на консумацията на сол и избягване на хиляди случаи на преждевременна смърт. Подчертавайки негативния ефект на излишъка на сол върху организма, здравните власти на града обясниха в комюнике, че американците ядат всекидневно два пъти повече сол от препоръчителното. Това води до увеличение на броя на високо кръвно налягане, което пък от своя страна носи риск за инфаркти и инсулти при милиони хора, без те да могат да направят нищо срещу този риск.

Повече от 80% от солта, консумирана от американците, се добавя на хранителните продукти, преди те да са пуснати в продажба или сервирани в ресторантите, отбелязва БГНЕС. "Ако можем да намалим количеството сол в промишлено произведените храни или сервираните в заведенията, ще дадем повече избор на консуматорите, относно количеството от тази подправка, което те приемат. Кампанията е в рамките на национална инициатива за намаляване на консумацията на сол.