• Размер на шрифта:
Приемането на бюджет 2013 © снимка: Sofia Photo Agency, архив  

Приемането на бюджет 2013

Бюджет 2013 г. бе гласуван на първо четене в парламента. Документът предвижда догодина хазната да завърши с дефицит около 1,3 на сто, а икономическият растеж да бъде 1,9 на сто. При представянето на бюджета ресорният министър Симеон Дянков заяви, че бюджетът е изпълним и при растеж от 1,2 на сто.

От началото на годината минималната работна заплата ще скочи с 20 лева до 310 лева, както и минималните осигурителни прагове и максималния осигурителен праг - от 2000 на 2200 лева. От април пенсиите ще се покачат диференцирано, средно с 9.3 на сто. От догодина ще имаме и нов данък - върху лихвите по депозитите. Макар че правителството се гордее с ниското данъчно бреме у нас и се хвали, че няма увеличаване на данъци по време на мандата му, от догодина лихвите по депозитите ще бъдат обложени с 10-процентна ставка. Мярката бе разкритикувана от множество експерти, включително и от БНБ. От догодина ще има и данък върху онлайн хазарта, като въпреки намерението той да е по-нисък, в крайна сметка се реши ставката да е единна - 15 на сто.

 

прочети още ↓ скрий ↑

Още по темата

Приказват си трима дядовци: - Аз като умра, искам да ме погребат. - казал първия. - Аз пък да ме кремират. - продължил втория, а… Виж още