Серия от взривове в Банкок, Израел обвини Иран
Серия от взривове в Банкок, Израел обвини Иран / снимка: Reuters

Мъж, за когото се установило, че е ирански гражданин, взриви три гранати в тайландската столица Банкок. Първата експлозия избухнала в наета от него къща. След това той изтичал на улицата и се опитал да хване такси, но след като никой не спрял, за да го качи, хвърлил граната по едно такси, ранявайки шофьора и двама пешеходци. Когато полицията се опитала да го арестува, нападателят хвърлил трета граната, която се взривила близо до него, откъсвайки двата му крака, посочи ДПА.

Според властите иранецът е отговорен за три взрива в Банкок, при които са били ранени четирима души, включително нападателят. Тайландската полиция заяви, че е арестувала още един иранец, но засега не е ясно дали той е свързан с трите експлозии, отбеляза АП.

Тайландската полиция е била уведомена, че има опасност от атентати, съобщи нейният шеф след трите експлозии в Банкок, предаде Франс прес. "Бяхме уведомени за възможност за атентати, но не знаехме, къде може да бъдат извършени", каза полицейският началник Дамапонг. Той уточни, че тайландските власти са поискали информация от посолството на Иран, допълва БТА.

По-късно през деня Израел заяви, че експлозиите в Банкок, при които бе ранен тежко един иранец и още четирима души, представлява опит за терористично нападение, спонсорирано от Техеран, предаде АП. „Опитът за терористично нападение в Банкок доказва още веднъж, че Иран и негови пълномощници продължават да сеят терор”, заяви израелският министър на отбраната Ехуд Барак, който е на посещение в Сингапур. По думите му „Иран и Хизбула са непримиримите терористични елементи”, които заплашват стабилността на региона и на света. Барак обаче не каза изрично, че иранецът в Банкок е целял да напада израелци, посочва АП.

В понеделник Израел обвини Иран, че е организирал атентатите срещу служители на израелските посолства в Индия и Грузия, припомня агенцията.

Властите в Индия издирват извършителя на нападение, при което мотоциклетист постави магнитна бомба на израелска дипломатическа кола в Делхи. При атаката бяха ранени четирима души.

Иран отрича да стои зад нападенията в Индия и зад осуетения бомбен атентат срещу израелска дипломатическа кола в Грузия. Атаките приличат на неотдавнашните нападения, при които бяха убити ирански ядрени учени и за които Техеран обвинява Израел, отбеляза АП.