Бизнесът иска отговорници и срокове за изпълнението на антикризисните мерки
Бизнесът иска отговорници и срокове за изпълнението на антикризисните мерки / Христо Дечев, председател на ШТПП и Цветан Симеонов - председател на БТПП

Антикризните мерки се правят на централно ниво, но е редно и обществеността да бъде поканена, за да изисква мерки за своя регион, тъй като той е специфичен. Това каза по време на посещение в Шумен Цветан Симеонов, председател на БТПП - най- голямата работодателска организация. Той съобщи, че през миналата година броят на делата, които са били гледани от Арбитражния към Търговската палата се е увеличил тройно, а спрямо това завишение през настоящата година ръстът е двоен. Според него приетите 60 антикризисни мерки не изчерпват съществуващите възможности и са резултат на компромис със синдикатите.

Една голяма част от мерките, които синдикатите наложиха, според нас не са най-добри за излизане от кризата, защото са за харчене на пари, а не за изкарване на такива - обясни Симеонов и добави: "Приехме мерките в комплект и ако започнат отклонения и промени, ще преосмислим отношението си към компромиса, който направихме". Като една от най-важните антикризисни мерки той отличи това всички задължения по обществени поръчки, които вече са изпълнени, да бъдат изплатени на фирмите в най-кратки срокове, максимум до юни тази година в пълен размер.  

Председателят на БТПП подчерта, че не е приемливо да текат наказателни лихви за фирмите, които не се издължават навреме, докато в същото време спрямо тях държавата няма намерение да се разплати на 100%. Той съобщи още, че е изпратена покана до министър Симеон Дянков за свикване на ново заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което да се конкретизират отговорниците и сроковете за изпълнението на приетите 60 мерки за справяне с кризата.