От 28 прегледани за остеопороза в Ловеч 22-ма имат проблеми
От 28 прегледани за остеопороза в Ловеч 22-ма имат проблеми / dariknews.archive

От 28 прегледани по време на скрининг за остеопороза 22-ма имат проблеми, съобщават от пресцентъра на община Ловеч. При 10 души е установен риск от остеопороза, а при 12 - остеопения. Кампанията за профилактика на остеопорозата при пенсионерите бе на 9 януари т. г.

Асоциация „Жени без остеопороза" със съдействието на община Ловеч проведе информационна и скринингова кампания с измерване на костна плътност за пенсионерите от клубовете, както и за всички други желаещи, които се интересуват какво е състоянието на костите им.
Кампанията е преминала успешно, отчитат от Асоциация „Жени без остеопороза". На разположение са информационни брошури на Международната фондация по остеопороза за запознаване с рисковите фактори и начините на профилактика на заболяването при мъже и жени, които ще бъдат полезни в работата с клубовете.

Проектът „Не е късно да спрем остеопорозата" цели да информира възрастните хора за рисковете от фрактури вследствие чупливост на костите, както и да ги запознае с възможности за избягване на паданията чрез упражнения за укрепване на мускулите, прием на витамин Д.
По време на кампанията бяха предоставени практически съвети на участниците, а рисковите пациенти се насочват към специализирана медицинска помощ за диагностициране и лечение на заболяването.

Проектът обхваща 15 000 възрастни хора в 28-те региона на страната за период от две години.