Стефан Радев: Предстои работа по важни за Сливен проекти
Стефан Радев: Предстои работа по важни за Сливен проекти / Община Сливен

Кметът Стефан Радев определи като много важни за Сливен и общината проектите „Интегриран градски транспорт, гр. Сливен" и „Подобряване на градската среда на Сливен". Договорите за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с Министерство на регионалното развитие и благоустройството - Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж" 2014-2020 г. бяха подписани от кмета миналата седмица.

Предстои подготовка и обявяване на процедури за избор на изпълнители и сключване на договори за строителство и доставка по всички дейности. Размерът на безвъзмездната финансова помощ по проект „Интегриран градски транспорт, гр. Сливен" е 14 525 521,80 лв., а по проект „Подобряване на градската среда на Сливен" - 2 199 911 лв.

"Стремежът ни беше инвестициите да са насочени към максимално широк кръг от хора и те да са концентрирани не само в центъра на града, а до крайните квартали - нещо, което бяхме заявили и в нашата предизборна кампания", коментира той. Според него, и двата проекта потвърждават това намерение на общинското ръководство.

"Неведнъж съм казвал, че не е добре да се говори за усвояване на средства от еврофондовете, а по-скоро за тяхното инвестиране и постигане на конкретни резултати за хората от общината. Няма смисъл да се говори какво сме усвоили, ако не можем да покажем какви са реалните ползи за гражданите", коментира Радев.

По първия проект ще се извърши цялостно подновяване на автобусния парк. Ще бъдат закупени 27 нови дизелови автобуса и ще се внедри Интегрирана билетна система с билети за еднократно пътуване, билети за пътуване по време и абонаментни карти. Заложено е оптимизиране на маршрутната мрежа, като вариантът, включен в проекта, предвижда една тролейбусна и девет автобусни линии.

Във връзка с промяната ще бъдат изградени 16 нови спирки. На всички 143 спирки в града ще бъдат с осигурен достъп за инвалидни колички и оформени зони за слизане и качване на пътниците. Предвижда се основен ремонт и доставка на гаражно и сервизно оборудване на базата на превозвача - „Пътнически превози" ЕООД. Ще се изградят 10 километра велоалеи с обозначителна маркировка.

Вторият проект включва благоустрояване на поречието на река Асеновска и квартал „Република".