Стефан Цанев: Театърът е моята Вселена, свят, държава
Стефан Цанев: Театърът е моята Вселена, свят, държава / БГНЕС

На мен не ми трябват награди. Моята награда е публиката и артистите, които ме обичат. Това ми стига, заяви пред БГНЕС писателят и драматург Стефан Цанев в Народния театър „Иван Вазов”, където ще се отбележи 80-годишнината му.

Тази вечер ми е приятно и не ми се говори за лошите неща на миналото, заяви Цанев. Благодарение на творчеството и публиката съм жив, каза още авторът. „Когато работя за мен е радост и удоволствие, и забавление. Който ви каже, че писането е мъка - не е вярно. Писането е голямо удоволствие, забавлявам се”, категоричен е писателят.

Цанев разказа, че в момента работи върху една поема - Небесна гледна точка. Мъча се да гледам на нещата отгоре, сподели той.

С постановките на пиесите му „Процесът против богомилите” и „Духът на поета” първата ни сцена отбелязва 80-годишнината на Цанев, запитан какво би искал да остави на читателите си, той каза, че иска да им даде светлина в душите. „Това е моята цел. Да ги зарадвам, да повярват в нещо, дори да се излъжат. Да имат илюзии. Животните нямат илюзии, ние имаме и щастието ни е в това”, заяви той.

Стефан Цанев Театърът е моята Вселена свят държава
netinfo

Своето щастие той намира в театър, призна сам Цанев. “Театърът е моята държава, моят свят, моята Вселена. Любимите ми хора са артистите. Любимата ми жена е артистка”, сподели още Цанев.

Дори, когато е в лошо състояние театърът, писателят пак го харесва. “Театърът е любимото ми място за живеене”, обясни той.

Вежди Рашидов до Стефан Цанев: Естествено е човек да има позиция

Мисля, че театърът е вечен, допълни той - модите минават и заминават, а театърът от Древна Гърция досега е все един и същ, ако отразява съдбата на хора, той е хубав.
Идеите идват. Някой ти казва пиши на тази тема. Аз не си поставям никога задачи да измислям. Теми има толкова много, че никога няма да успея да ги напиша и за това ми е най-мъчно, каза още Стефан Цанев.

За 80-годишнината си, юбилярят си пожелава да бъде здрав.

Стефан Цанев Театърът е моята Вселена свят държава
netinfo