Борисов: Свалянето на руския изтребител идва в много лошо време
Борисов: Свалянето на руския изтребител идва в много лошо време / БГНЕС, архив

България е положила големи усилия, за да няма провокации във външното й пространство. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, коментирайки ситуацията със сваления от Турция руски самолет.

"Полагали сме много усилия, с външния министър и с военния министър, с дипломация да направим така, че да не бъдем провокирани в нашето въздушно пространство", обясни премиерът. Борисов и водена от него делегация са в Китай, където участват в работата на икономически форум на страните от Централна и Източна Европа и Китай.

Турция свали руски боен самолет край сирийската граница (СНИМКИ/ВИДЕО)

Премиерът Борисов отбеляза подобен случай от преди няколко седмици, като припомни, че нееднократно е говорил по темата. "Помолихме руската страна да ни информират по начина, по който е уредено това - с едноседмично заявление, с указано какво има на полетите, за да не се превръщаме и ние в подобен конфликт. За радост това беше направено", заяви Борисов.

По думите му инцидентът идва в много лошо време. В неделя се свиква извънреден съвет в Брюксел на лидерите на ЕС с ръководството на Турция и всичко това ще се дискутира, а до тогава и ще се търсят решения, каза Борисов. Той обаче беше категоричен, че когато НАТО, в лицето на Турция, и Русия са в такъв конфликт това не е добро и не води до положителни резултати.

"Ние се борим да докараме инвестиции, да създадем работни места, да строим инфраструктура, да развиваме Балканите и това, което се случва нито е приятно, нито ще остане без последствия", коментира още Борисов.

Външният министър Даниел Митов отбеляза, че се свиква извънредно заседание на Атлантическия съвет по искане на Турция. Тя ще информира съюзниците за подробностите около сваления руски самолет. НАТО е в постоянен контакт с турските власти и следи отблизо ситуацията, добави министър Митов.

Той подчерта, че свиканият извънреден съвет не е по чл. 4 от Северноатлантическия договор, който гласи, че държавите се съветват ако териториалната цялост, сигурността или политическата и система на някоя от държавите-членки са заплашени. Страните само ще бъдат информирани, посочи външният министър. Митов призова да не се прибързва с изводи, преди да има яснота какво се е случило и по какъв начин. Едва след като има цялата информация можем да кажем каква позиция ще вземем, добави външният министър.

Източник: БТА