Яйцата подобряват усвояването на полезните съставки в салатата
Яйцата подобряват усвояването на полезните съставки в салатата / Thinkstock/Getty Images

Макар и мнозина да се стараят да ограничат яйцата по препоръка на лекарите, американски учени доказаха, че включването им в салатите определено подобрява усвояването на полезните съставки от суровите зеленчуци, съобщи Сайънс алърт.

Яйцата били полезни

Учени от университета "Пардю" разделиха 16 доброволци на три групи, като ги накараха да ядат една и съща салата от смесени зеленчуци - едните с яйце размер XL (75 гр), другите с две такива яйца (150 гр), а третите без яйца. Резултатите от изследването на кръвта на участниците след това показа, че усвояването на каротеноидите е значително по-голямо - от три до осем пъти, при салатата с повече яйца в сравнение с чистата салата.

Каротеноидите са мастноразтворими. Те се съдържат в много плодове и зеленчуци и са много полезни - намаляват възпаленията, оксидативния стрес, опасността от болести.

Лошите храни, които са полезни

"Салатите със зеленчуци в различен цвят осигуряват няколко уникални вида каротеноиди, като бета каротин, лутеин, зеаксантин, ликопен", каза Уейн Кембъл от екипа. „Липидите в яйцата подобряват усвояването на тези каротеноиди". Жълтъкът от яйцата в никакъв случай не трябва да се пропуска, защото е особено богат на мазнини.

Другите мазнини от салатните сосове също подобряват усвояването на каротиноидите, но при тях трябва да се внимава с калориите, защото някои съдържат 140-160 калории на около две супени лъжици, докато 1 яйце е със 70 калории, като от него 6 гр са протеини. Една лъжица зехтин съдържа поне 100 калории.

Източник: БТА