Тим Рот в Кан: Жалко е, че евтаназията е табу за много правителства
Тим Рот в Кан: Жалко е, че евтаназията е табу за много правителства / Guliver/Getty Images

Британският актьор Тим Рот е застъпник на евтаназията и съжалява, че "темата е табу за много правителства", съобщават Франс прес и Асошиейтед прес.

Звездата се изказа на пресконференция след прожекцията на филма "Chronic" на кинофестивала в Кан. В лентата Тим Рот се превъплъщава в болногледач, който се грижи за пациенти в терминален стадий.

"Това е немислимо да се карат хората да преминат през такива ужасни мъчения в края на дните си", коментира актьорът страданията на някои пациенти.

Филмът "Chronic" на мексиканския режисьор Мишел Франко е включен в конкурсната програма на феста. Кинотворецът също защити тезата, че доброволната евтаназия трябва да се легализира и че тя трябва да намери своята правна рамка

"Chronic" разказва за здравен асистент в Лос Анджелис /Тим Рот/, който се грижи за пациенти в домовете им в терминална фаза. Една жена, болна от рак, го моли да й помогне да сложи край на живота си.

Анимацията "Малкия принц" кацна като нежна роза на "Кроазет"

Анимацията "Малкия принц" кацна като нежна роза на "Кроазет", съобщава агенция Франс прес след прожекцията на едноименната пълнометражна лента.

Филмът разказва за едно послушно момиченце, което една вечер е посетено в стаята си от авиатор на малък хартиен самолет. "Малкия принц", представен в Кан, прави нов прочит на философската приказка на Антоан дьо Сент- Екзюпери, като запазва универсалното й послание.

"Аз изградих една история въз основа на творбата, без да изменя на духа й", твърди американският режисьор Марк Озбърн. По такъв начин той потърсил ключа към екранното адаптиране на този литературен шедьовър, един от най-четените и превежданите в света.

"Оригиналната творба на Екзюпери е много трудна за екранизиране, тя е крехка и интимна и печелившият ход на Озбърн бе да я впише в един по-обширен сюжет", заяви френският копродуцент на филма Дмитри Расам.

Големи холивудски имена дублират различните персонажи във френския и английския вариант на анимацията - Джеф Бриджис, Бенисио дел Торо, Марион Котияр, Венсан Касел, Андре Дюсолие и др.

Източник: БТА