Дни на планинарското кино в Стара Загора
Дни на планинарското кино в Стара Загора / DarikNews.bg, архив

Традиционните дни на планинасрското кино в Стара Загора ще се проведат от 19 до 21 май. В четвъртък и петък прожекциите са вечерни - от 18:00 - 21:00 часа. В съботния ден лентите могат да се гледат сутринта от 10:00 до 13:00 часа. В програмата на кинопанорамата са подбрани филми от селектираните по време на фестивала на планинарското кино в Тренто, Италия. "За планинарското кино, това е като фестивала в Кан. Избират се най-добрите филми", коментира председателят на Туристическо дружество "Сърнена гора" Алексей Стоев.

В града на липите ще бъдат представени 35 филма. 12 от тях са лауреати във фестивалите за планинарско кино по света. "Този тип филми са скъпоструващи и достъпът до тях не е свободен. Няма ги в Интернет и не могат да се закупят. Показват се само на фестивали и частично се появяват главно на Запад. Правени са предложения пред "Алианса на фестивалите на планинарското кино по света", тези филми да бъдат пуснати до широката публика", разясни Алексей Стоев.

Откриването на Панорамата е на 18 май от 18:30 часа с филма "Цветовете на чувствата" - 18`, Италия, (2010), Елио Орланди. Лентата представлява едно изследване със средствата на киното на чувствата по време на катерене по една от Кулите Пайне сред морето от гранит на Патагония. "Човек не може да влиза в съперничество с планината, а единствено да се приспособява и да живее според нейните закони. И да стига до върховете, когато тя позволи". Пъланата програма на кинопанорамата може да намерите на сайта на Общината http://www.starazagora.bg/bg/novini/programa-dni-na-planinarskoto-kino.

За да не съжалявате, че сте пропуснали Традиционните дни на планинасрското кино в Стара Загора отбележете си дните в календара от 19 до 21 май. Организаторите гарантират, че филмите си заслужават да бъдат видени.

Филмите ще бъдат прожектирани в голямата зала на Туристическо дружество "Сърнена гора".