Белият дом: Израел има право да се отбранява от атаки
Белият дом: Израел има право да се отбранява от атаки / снимка: Reuters

Белият дом заяви, че Израел има правото да се отбранява от нападения и че израелците са тези, които вземат решения за своите военни тактики и операции, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Заместник-съветникът за националната сигурност на президента Барак Обама Бен Роудс заяви пред репортери на борда на президентския самолет Еър форс уан, че и САЩ, и Израел искат едно и също - да спре ракетният обстрел от управляваната от движението Хамас ивица Газа.

"Считаме, че изстрелването на ракети от Газа бе факторът, задействал този конфликт. Считаме, че израелците имат правото да се отбраняват и че те ще вземат своите решения за тактиката, която да използват", заяви Роудс, цитиран от БТА.

Той уточни, че президентът Барак Обама и израелският премиер Бенямин Нетаняху водят телефонни разговори всеки ден от началото на конфликта. И двамата смятат, че деескалацията на напрежението е за предпочитане, стига Хамас да спре да обстрелва Израел, заяви Роудс.

Обама също така е разговарял с египетския президент Мохамед Морси и турския премиер Реджеп Тайип Ердоган.

"Те могат да играят конструктивна роля, като разговарят с Хамас за насърчаване на процес на деескалация на насилието", посочи Роудс.

Обама отпътува по-рано днес на четиридневна обиколка в Азия.