Младежката безработица у нас намалява
Младежката безработица у нас намалява / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Младежката безработица у нас е спаднала с 3 процента през второто тримесечие спрямо първите три месеца на годината, съобщи социалният министър Тотю Младенов. В края на октомври нивото на общата безработица е било 11 процента, а според прогнозата на Младенов до края на годината то няма да бъде по-високо от 11.5 процента. Социалният министър изрази очакването си, че при продължаващо добро изпълнение на приходите в бюджета ще могат да се дадат коледни добавки на най-ниските пенсии.

Според последните данни на Европейската комисия нивото на общата безработица в Европейския съюз е 10.5 процента, а у нас през първите девет месеца на годината това ниво е 11 процента. Социалният министър Тотю Младенов припомни, че правителството подпомага бизнеса с европейски средства за разкриване на работни места, а от началото на годината над 30 хиляди младежи са започнали работа по различни мерки и програми.

„Продължаваме с това. Има обмен на информация между министерството на труда, агенцията по заетостта и министерството на образованието за това тези деца, които са отпаднали по-рано от училище, за това тези деца, които са завършили средно или професионално образование или висше образование, за тях в рамките на до четири месеца да им бъде предложена подходяща схема за обучение, квалификация, преквалификация или заетост и това е много важно и ще продължаваме да го правим", каза Младенов.

Министърът призова за търпение до края на ноември, когато ще стане ясно, дали ще има коледни добавки за пенсионерите с най-ниски пенсии. „Ако продължават приходите да са повече, както досега спрямо разходите, и през месец ноември, тогава предполагам, че за най-ниските пенсии предполагам, че ще имаме възможност да дадем коледни добавки, но нека още две седмици да изчакаме",каза Младенов.