Николай Костов: България е фаворит срещу Украйна
Николай Костов: България е фаворит срещу Украйна / Gong.bg

Българският наставник на Карпати Лвов Николай Костов определи България като фаворит в днешната контрола срещу Украйна на Националния стадион "Васил Левски". Той също така сподели, че "лъвовете" играят по-добре без изявени лидери и звезди, каквато е ситуацията в настоящия момент.

"Мисля, че българският отбор има повече шансове да спечели. Възпитаниците на Любослав Пенев ще играят пред родна публика, освен това съставът е в подем. Надявам се, че и двата отбора ще зарадват запалянковците", обяви Костов в интервю за "Спорт-Експрес".

Специалистът, който бе начело на Левски за кратко през миналия сезон, сподели и неговото мнение за причините за прогреса на представителния ни тим.

"Отборът бе оглавен от нов селекционер, известният в миналото футболист Любослав Пенев. Той е много талантлив и амбициозен. Въпреки че е млад, този специалист може да назовем опитен наставник. Основно той е работил в българския шампионат и затова има пълна информация за всеки един футболист. По мое мнение именно заради това той прекрасно контролира играта на отбора. Причината за последните добри резултати на България се корени в личността на треньора - той успя да намери особен подход към своите момчета. Като цяло Пенев залага на младите футболисти. Селекционерът обнови изцяло тима, вкарвайки в него не толкова известни играчи. Точно тези момчета не подведоха наставника и сега стана приятно да наблюдаваш играта на националния отбор на България", коментира Костов. Той смята, че отсъствието на лидерите Мартин Петров, Стилиян Петров и Димитър Бербатов вече не се усеща толкова силно както преди и смяната на поколенията е естествен процес във футбола.

"При всички случаи отборът прогресира и това е видно с невъоръжено око. Не бих казал, че Валери Божинов е лидерът на тима. В настоящия състав на България няма звезди, има добра отборна игра, колективно мислене. За мен много бе постигнато благодарение на това, че от отбора изчезнаха авторитетните футболисти. Съгласен съм, че без лидер не може и мисля, че с тази роля добре се справя Ивелин Попов. Традиционно халфовата линия на България е най-силното звено в тима и футболистите от централната зона винаги са определяли игровия ритъм и тактиката на водене на играта. Доколкото знам, в България има интерес към предстоящия двубой с Украйна. Ще бъде любопитно да видим как нашия прогресиращ отбор ще стои на терена срещу силния отбор на Украйна", допълни Николай Костов.

Той похвали Любо Пенев за думите му, че България ще се бори до последно, нищо че става въпрос за контрола. "Това е правилно - футболистите са длъжни да се борят за престижа на своята страна. Ще наблюдавам мача по телевизията и ще стискам палци за България", каза Костов.

Относно възможното назначаване на Андрей Шевченко за селекционер на Украйна, българският треньор заяви, че бившият капитан на тима е достатъчно авторитетно име както в Украйна, така и в цяла Европа.