Митрополит Кирил ще управлява Българската православна църква до избора на патриарх
Митрополит Кирил ще управлява Българската православна църква до избора на патриарх / снимки: Impact Press Group, Sofia Photo Agency
Митрополит Кирил
58558
Митрополит Кирил
  • Митрополит Кирил

Негово Високо Преосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил беше избран за наместник-председател на Българската православна църква (БПЦ).

Другият кандидат за мястото беше Сливенският митрополит Йоаникий.

Митрополит Кирил ще ръководи и Софийската епархия, съобщи пред журналисти след заседанието на Светия синод Пловдивският митрополит Николай (на снимката в текста). Митрополит Кирил ще ръководи в следващите четири месеца и организацията на църковно-народния събор, на който ще трябва да бъде избран нов патриарх.

Извънредното заседание на Светия Синод беше ръководено от Великотърновския митрополит Григорий.

7 от 12-те архиереи, участвали в заседанието на Светия Синод на БПЦ, са подкрепили митрополит Кирил, обяви самият той след края на заседанието: "По божия милост и с молитвите към Пресвета Богородица смятам, че ми се възлага това не леко служение. Както досега, ще се старая да изпълнявам добросъвестно и с послушание".

Сега няма основание за свикването на църковно-народен събор, каза митрополит Кирил, попитан дали е възможно да има такъв събор, за да се вземе решение за намаляване на необходимата възраст на кандидатите за патриарх. "В устава е записано, че такъв събор се свиква само от патриарх". 

Запитан дали е готов за патриарх, тъй като патриарх Максим навремето също е заемал този пост, митрополит Кирил каза: "Никой не може да каже, че е готов за патриарх, защото осъзнаваме своята немощ. Желанието на всички архиереи е да се стараем да не допускаме противоканонични и противозаконни решения на Светия синод".

Митрополит Кирил беше попитан и как ще работи с митрополит Николай. Отговорът му беше: "Нормално, както досега. Кой как се държи си е негов въпрос, негов проблем. Аз няма да отговарям по същия начин".

За Пловдивския митрополит Николай не бил гласувал никой от архиереите. Той не дочака края на заседанието и си тръгна видимо ядосан, като само пожела на наместник-председателя "Господ да му помага".  

Митрополит Кирил ще управлява Българската православна църква до избора на патриарх
netinfo

Светското име на митрополит Кирил е Богомил Петров Ковачев. Роден е на 8 юни 1954 г. в село Царев брод, Шуменско. Цялата му биография може да прочетете тук.

В последните дни анализатори дискутираха факта, че 11 от 15-те митрополити от Светия Синод на Българската православна църква са били сътрудници на бившата Държавна сигурност. Всички са работили като агенти за Шести отдел на ДС, който е отговарял за "борба с политическата диверсия", показва справка в огласените от комисията списъци.

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил e бил сътрудник на бившата Държавна сигурност, обяви преди време Комисията по досиетата. Работел е за Първо главно и за Шесто управление на ДС като секретен сътрудник и агент под псевдонимите "Ковачев" и "Владислав". В Първо управление е бил регистриран на 29 юни 1976 г., а само няколко месеца по-късно е бил ръкоположен за йеромонах. На 1 юни 1989 г. Кирил е бил възстановен на отчет в Държавна сигурност. Това е станало само три месеца след избирането му за Варненски и Великопреславски митрополит. Комисията по досиетата е открила собственоръчно написани агентурни сведения, документи за получено възнаграждение, разходни документи, два регистрационни дневника, няколко картона. Намерено е и писмо на Национална служба за защита на конституцията от 9 ноември 1990 г. с искане "да бъдат заличени от всички картотеки данните за "Владислав".

Един от скандалните проекти на Варненския митрополит безспорно е този за съчетаването на SPA комплекс, духовно-просветно-рехабилитационен център и ваканционно селище. Комплексът ще се намира в непосредствена близост до вилата на владиката в крайбрежната местност Ваялар до двореца "Евксиноград" край Варна. През 2011 г. митрополитът скандализира обществото с чисто нов премиерен автомобил "Линкълн MKZ Хибрид", докато в същото време събираше средства чрез медиите за довършването на новия варненски храм "Св. Прокопий Варненски".

Митрополит Кирил ще управлява Българската православна църква до избора на патриарх
netinfo