В. Търново кандидатства по три направления пред ЮНЕСКО
В. Търново кандидатства по три направления пред ЮНЕСКО / Дарик нюз, архив
В. Търново кандидатства по три направления пред ЮНЕСКО
58540
В. Търново кандидатства по три направления пред ЮНЕСКО
В. Търново кандидатства по три направления пред ЮНЕСКО
  • В. Търново кандидатства по три направления пред ЮНЕСКО
  • В. Търново кандидатства по три направления пред ЮНЕСКО

Велико Търново ще се опита да включи свои обекти сред защитените от ЮНЕСКО, съобщи кметът Даниел Панов. В началото на тази седмица той бе в Париж на международна среща на Асоциацията на градовете с културно- историческо наследство. Преди нея той е разговарял с началника на кабинета на генералния директор на ЮНЕСКО- Ирина Бокова.

Обсъдено е кандидатстването на старата столица в три направления за включване в предварителния списък на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура. Средновековната църква „Св.Петър и Павел" във Велико Търново и храмовете „Рождество Христово" и „Св.Архангели Михаил и Гавраил" в Арбанаси ще бъдат предложени за включване в световното наследство на ЮНЕСКО.

В направление „Културен пейзаж" ще бъдат предложени старият град и средновековните крепости Царевец и Трапезица. В категорията "Недвижимо културно наследство" ще се кандидатства с обичаи, традиции и регионални кулинарни рецепти. В началото на декември кметът ще се срещне с Ирина Бокова за доуточняване на детайлите.

Кандидатстването в предварителния списък на ЮНЕСКО продължава до 23 февруари, като към предложенията трябва да има становища на МОСВ, МРРБ и Министерството на културата. Даниел Панов предвижда във  Велико Търново да бъде създаден и първият извънстоличен филиал на световната организация в България.

Повече от него в първия звуков файл.

По време на международна среща на Асоциацията на градовете с културно- историческо наследство В. Търново е презентирало съвместната си работа с Байон от 2004 г. до сега, която е оставила прекрасни впечатления. Старата столица е иницирала и създаването на Асоциация на градове с културно- историческо наследство и в България. До момента са откликнали 12 общини, информира още Даниел Панов. Сдружението трябва да е готово до края на февруари догодина и да се готви за следващия програмен период 2014- 2020 г. Кметът предвижда създаването на звено в общинската администрация, което да се занимава само със стария град.

Още за срещата в Париж във втория звуков файл.