ГЕРБ и БСП бойкотираха сесията в Кърджали заради казуса „Делов”
ГЕРБ и БСП бойкотираха сесията в Кърджали заради казуса „Делов” / снимка: DarikNews.bg

Заседанието на Общинския съвет в Кърджали премина под знака на бойкот от страна на две от групите общински съветници - на ГЕРБ и БСП, във връзка с придобилия национален мащаб скандал около казуса Делов".

Местните парламентаристи трябваше да преразгледат свое решение за продажба на общински имот на голяма търговска верига за 2,5 милиона лева, върнато от областния управител Иванка Таушанова, както и да гласуват отпускането на безлихвен заем от 700 000 лева на общинското предприятие „Пазар на производителите", за да може то да погасява своя дълг и лихвите към него към банката кредитор.

И ако групата съветници твърдо не се явиха в залата на бизнес инкубатора, където се провежда заседанието, с декларираното ден преди сесията, че „групата на ГЕРБ няма да служи за патерица на местната власт и да замита своеволията й под килима", то социалистите участваха в гласуването на решението за продажбата на общинския имот с мотива, че съществува сериозен инвеститорски интерес при сделката, който ще осигури над 100 работни места в Кърджали. След гласуването на това решение групата съветници от БСП напуснаха заседанието.

„Целият град, хората, които са ни избрали, очакват тази голяма инвестиция. Трябва да сме безумни и хора, които не уважават избирателите си, за да не подкрепят подобна инвестиция", каза лидерът на социалистите Милко Багдасаров. Той обаче беше категоричен, че в рамките на този Общински съвет няма как да работят заедно с ДПС, ако те не преосмислят становището си относно освободителя на Кърджали генерал Васил Делов.

За нас този въпрос е приключил, пък коментира след извънредното заседание на местния парламент председателят на групата съветници на ДПС Расим Муса. Неговият колега, председателят на местния парламент Раиф Мустафа, в по-диалогичен тон изрази надежда, че общинските съветници от БСП и ГЕРБ ще се върнат в Общинския съвет, позовавайки са на тяхната отговорност пред кърджалийци. Мустафа не изключва възможността за провеждането на разговори с представители на двете политически партии.

Други новини от Кърджали