Обама се завърна в Белия дом, след като бе преизбран
Обама се завърна в Белия дом, след като бе преизбран / снимка: Reuters

Президентът на САЩ Барак Обама се завърна в Белия дом във Вашингтон, след като във вторник бе преизбран на поста за още мандат, предаде Франс прес, като се позова на свой кореспондент.

Той отпътува от своя бастион Чикаго за столицата. Пилотът Скот Търнър и останалите членове на екипажа на президентския самолет подарили на Обама торта по случай изборната победа, довери говорителят на Белия дом Джей Карни.

Въпреки сладката изненада, президентът на САЩ ще се върне към служебните си задължения още днес. При това той бе посрещнат още на входа на Белия дом от трудни задачи, най-спешната от които е т.нар. фискална скала.

Обама освен това ще трябва да работи поне до януари 2015 г. с един Конгрес, разположението на силите в който не е особено благоприятно за него. Съюзниците на президента - демократите - затвърдиха своя контрол върху Сената, но неговите републикански съперници запазиха доминиращата си позиция в Камарата на представителите, предава БТА.

Именно тази конфигурация на Конгреса докара Съединените щати на няколко пъти от миналата година до ръба на бюджетна и дори на институционална криза.