Мит Ромни призна победата на Барак Обама
Мит Ромни призна победата на Барак Обама / снимка: Reuters

Претендентът на Републиканската партия за президентския пост Мит Ромни призна, че е изгубил изборите и увери привържениците си, че ще се моли за успеха на Барак Обама през втория му президентски мандат, предаде ДПА.

"Аз вярвам в Америка. Вярвам в хората на Америка. Аз се кандидатирах, защото съм загрижен за Америка. Изборите приключиха, но принципите ни остават", подчерта Ромни в реч пред привърженици в Бостън.

"Народът ни избра друг лидер. Затова и аз, и съпругата ми ще се присъединим към вас и искрено ще се молим както за него /Обама/, така и за нашия велик народ".

"Живеем във времена на огромни предизвикателства пред Америка и се надявам, че президентът ще успее като водач на нацията", продължи Ромни. Според него сега е моментът да се сложи край на партизанщината и да се работи за бъдещето на страната.

Кандидатът на републиканците се обадил на Барак Обама по телефона, за да му честити победата, съобщават информационните агенции. Ромни изчакал да бъдат потвърдени резултатите от изборите в Охайо, преди да признае официално поражението си, посочва Ройтерс.

По последни данни Обама е спечелил най-малко 303 от общо 539 гласа в Избирателната колегия на САЩ, която формално ще обяви името на новоизбрания президент през декември.

Преди ден Ромни обяви пред журналисти, че си е приготвил реч за победата си на изборите, посочва ДПА.