Папата поднесе съболезнования за кончината на патриарх Максим
Папата поднесе съболезнования за кончината на патриарх Максим / netinfo

Смъртта на българския патриарх Максим опечали българите. Негово Светейшество издъхна рано сутринта на 6 ноември. Президентът, премиерът, ръководители на институции и ведомства, представители на политическия елит и висшия църковен клир изразиха съболезнованията си по повод кончината на патриарх Максим. В храмовете в страната траурен звън известяваше за смъртта му, бяха отслужени заупокойни молитви и в знак на траур бяха спуснати знамената пред храмове.

Папа Бенедикт Шестнайсети поднесе своите съболезнования за кончината на патриарх Максим, съобщава френският католически вестник "Кроа", като се позовава на радио Ватикана.

В съболезнователната телеграма, които е изпратил, главата на Римокатолическата църква приветства добрите отношения, които покойният патриарх е развил между Българската православна църква и Католическата църква в България, и изразява надежда те да се запазят и след смъртта му. Бенедикт Шестнайсети освен това припомня сърдечността, с която патриарх Максим е посрещнал предишния папа - покойния Йоан Павел Втори - при неговото посещение в България през май 2002 г., информира БТА.

Президентът Росен Плевнелиев изпрати съболезнователно писмо до Нeгово Високопреосвещенство Великотърновския митрополит Григорий и до опечалените православни християни по повод кончината на Негово Светейшество Българския Патриарх и Софийски митрополит Максим.

"Днес Бог прибра при себе си духовния пастир на православните българи, отдал живота си за добруването на Българската православна църква и духовното въздигане на нашия народ", заявява в писмото си българският държавен глава.

"В години, белязани от бури и изкушения, нашият Патриарх показа воля и положи усилия за утвърждаването на единството на Църквата и за укрепването на християнските ценности и добродетели в нашето общество. В своята служба на Бога и Църквата патриарх Максим бе винаги и неизменно воден от дълбока вяра и любов към човеците, от благочестие и мъдрост", се казва още в съболезнованието на президента Плевнелиев.

"Нека всички заедно се помолим Бог да приеме и помилва душата на светейшия патриарх Максим", добавя президентът Росен Плевнелиев.

Министър-председателят Бойко Борисов също изпрати съболезнователна телеграма до Светия Синод на Българската православна църква по повод на кончината патриарх Максим.

"Негово Светейшество посвети целия си живот на православието и съхраняването и утвърждаването на духовността в бурните години на прехода между двете хилядолетия. Заради своя всеотдаен труд на духовен водач и предстоятел на Българската православна църква патриарх Максим се ползваше с доверието и любовта на българския народ. Той работеше неуморно за добрите и ползотворни отношения между Българската православна църква и държавата", пише в телеграмата министър-председателят.

Той изразява своите и на българското правителство дълбоки съболезнования.

"Негово Светейшество ще остане в историческата памет като един от най-принципните и далновидни предстоятели на Българската православна църква. Затова неговата кончина е огромна загуба, не само за Православната църква, но и за българския народ и държава", допълва премиерът.

Министърът на културата Вежди Рашидов изказа съболезнования на Стобийския епископ Наум - главен секретар на Светия синод, и на митрополитите от Светия синод на Българската православна църква по повод смъртта на патриарх Максим.

"Убеден съм, че Негово Светейшество се е преселил във Вечността със спокойна душа, защото животът му бе лишен от всякаква суета, духовната му мисия за обединение на българския народ бе благочестива, вярата му - непоклатима и от днес той вече принадлежи на Божието царство - в селенията на праведните", пише Вежди Рашидов в съболезнователния адрес.

"Сам уникална личност, Негово Светейшество Максим посвети живота си на търсенето и изваждането на бял свят на най-доброто у всеки човек. За него нямаше по-важно от това да запази единството на Българската православна църква и в най-трудното и бурно време неговата деликатност, вяра, богопреданост и морални напътствия заздравиха устоите на българската държава", посочва министър Рашидов.

Той припомня, че 41 години Негово Светейшество мъдро управляваше делата на Българската православна църква и изразява надежда, че поради големите заслуги на патриарх Максим в духовния живот на българския народ съграденото от него ще остане и святото му дело ще бъде продължено от достойни наследници.

Папата поднесе съболезнования за кончината на патриарх Максим
netinfo

Папата поднесе съболезнования за кончината на патриарх Максим
netinfo

Съболезнователни писма по повод кончината на патриарх Максим изпратиха лидерите на политическите сили в страната.

„Бог да приеме и помилва душата на нашия многообичан и многоуважаван първойерарх Негово светейшество българския патриарх Максим", посочва Светият синод на БПЦ в официалното съобщение за кончината на главата на Българската православна църква-Българска патриаршия Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Максим. „Нека по молитвеното застъпничество на Пресветата Пречиста Дева Богородица и по безмерната милост Божия името на българския патриарх и Софийски митрополит Максим бъде записано в книгата на живота!", пише на сайта на Българската патриаршия.

„Негово Светейшество се пресели във вечността в ясно съзнание и трезва мисъл, отправяйки към всички свои чада в родината и извън нейните предели последен първосветителски благослов. Призоваваме православните християни да отправят своята искрена молитва в едно със светата Православна църква към всемилостивия Бог да упокои душата на нашия скъп Патриарх в Божието царство - вселенията на праведните. Вечна, блажена и светла да бъде паметта на Светейшия Български патриарх Максим. Бог да прости!", обръщат се още от Патриаршията.

Руската православна църква скърби за кончината на главата на Българската православна църква - българския патриарх и Софийски митрополит Максим. Там си спомнят за него като за мъдър човек, запазвал мирен дух в най-тежки жизнени обстоятелства.

"Патриарх Максим, починал днес на 98-годишна възраст, е най-старият патриарх от предстоятелите на православните църкви в цял свят не само по възраст, но и по продължителност на патриаршеството си, траяло над 41 години", каза в интервю за агенцията протойерей Николай Балашов, зам.-председател на Отдела за външни църковни връзки в Московската патриаршия.

Представителят на руското православие окачестви българския предстоятел като мъдър, непоколебим човек и припомни събитията от 90-те, "когато някои политически сили в България повдигнаха въпроса да бъде свален от престола и в Църквата настана разкол". "Единството на Българската църква бе запазено до голяма степен благодарение на огромния личен авторитет на покойния днес патриарх", подчерта протойерей Николай, предава БТА.

"Кончината на Светейшия патриарх Максим е голяма загуба за българския народ, за целия български народ, за цялото православие. Вечна му памет!" - заключи представителят на Московската патриаршия.

Председателят на Епископската конференция на Католическата църква в България, апостолически екзарх Христо Пройков изрази съболезнование в писмо до Светия синод на Българската православна църква.

Папата поднесе съболезнования за кончината на патриарх Максим
netinfo

Дълбоко съм покрусен от печалната новина за кончината на Негово светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Максим, заявява министърът на външните работи Николай Младенов в съболезнователно писмо до Светия синод на Българската православна църква. Това съобщиха от МВнР.

"Днес България загуби своя велик духовен водач. Делото на неговия живот бе изцяло за благото и в името на българския народ. Прекланям се пред силата на духа му, която в последно време надмогваше над тленното състояние и му позволи да бди над правата вяра и духовността на нацията до сетен дъх.

Присъединявам се към скръбта на целия български народ и отправям молитва за мир и покой на душата на Негово Светейшество Патриарх Максим", пише в своето писмо Николай Младенов. По указание на българския външен министър в българските дипломатически мисии в Европа и Америка ще бъдат отворени траурни книги.