Погребението на патриарх Максим ще бъде в петък
Погребението на патриарх Максим ще бъде в петък / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Погребението на патриарх Максим ще бъде в петък
58408
Погребението на патриарх Максим ще бъде в петък
  • Погребението на патриарх Максим ще бъде в петък

Поклонението пред Негово светейшество патриарх Максим ще бъде на Архангеловден - четвъртък от 9 часа в църквата „Света Неделя" в столицата. Това решиха на извънредно заседание архиереите, обяви главният секретар на Светия синод на Българската православна църква епископ Наум.

Опелото ще се осъществи на следващия ден - петък, в храм-паметника „Александър Невски". Погребението ще е същия ден следобед в Троянския манастир. Такава била волята на Негово Светейшество. Не стана ясно дали тя е описана в завещанието му. В него по думите на главния секретар на синода епископ Наум патриарх Максим обявява, че дарява своите църковни принадлежности на Българската православна църква - кръстове и одежди.

Великотърновският митрополит Григорий като старши по стаж сред архиереите ще председателства временно синода, докато на друго заседание бъде избран наместник-председател. Това ще стане в седемдневен срок. Въпросният наместник-председател трябва да организира провеждането на Църковно-народния събор за избор на нов патриарх.

Епископ Наум не отговори на въпроса на кой член от устава на БПЦ се основава решението на Синода от днес пловдивският митрополит Николай временно да бъде и софийски митрополит. По устав българският патриарх е и софийски митрополит, какъвто бе досега патриарх Максим.

От Светия синод предлагат 9 ноември да бъде обявен за ден на траур. Те ще внесат предложението си в Министерски съвет.

Погребението на патриарх Максим ще бъде в петък
netinfo