Борисов помоли Венета Марковска да се оттегли от КС
Борисов помоли Венета Марковска да се оттегли от КС / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Борисов помоли Венета Марковска да се оттегли от КС
58360
Борисов помоли Венета Марковска да се оттегли от КС
  • Борисов помоли Венета Марковска да се оттегли от КС

Премиерът Бойко Борисов е помолил съдия Венета Марковска да се оттегли от поста си като член на Конституционния съд, в случай, че има нещо, което би опетнило името й, и то може да се докаже - това обяви самият Борисов в отговор на въпрос дали ще поиска оттеглянето на Марковска след публикации, които я уличават в ходатайстване.

Според него, ако има нещо, от което тя би се срамувала, нещо което да петни името й, трябва да се оттегли. Тя е избрана с най-много гласове, гласували са всички партии за нея. Надявам се до петък да има отговор от ЕК и ако те смятат, че това е опорочен избор или проблематичен, аз разчитам на нея да не залага проблеми в съдебната система в следващите години”, заяви премиерът Борисов.

По думите на премиера Марковска е много е разстроена, зле е със здравето, но го е разбрала. Ако е донос, много е грозно и обиждащо и може всеки човек да бъде злепоставен, коментира още Борисов, като отбеляза, че днес е разговарял с Марковска по случая.

Борисов коментира още, че за първи път процедура за избор на съдии е била абсолютно прозрачна.

На 31 октомври парламентът избра двама съдии в Конституционния съд от квотата на Народното събрание. Досегашният зам.-председател на парламента Анастас Анастасов, издигнат от управляващите, и зам.-председателят на Върховния административен съд Венета Марковска, предложена от независими депутати, получиха най-голяма подкрепа от депутатите.