Десетки жертви на насилието в Сирия, сред които предан на режима актьор
Десетки жертви на насилието в Сирия, сред които предан на режима актьор / снимки: Reuters

Най-малко 50 сирийски войници бяха убити при самоубийствен атентат с кола бомба в провинция Хама, в централната част на страната, съобщиха световните агенции. Това е едно от най-кървавите нападения срещу силите на режима от началото на въоръжения конфликт през март 2011 година, отбелязва Франс прес.

Нападението е било извършено от член на ислямистката групировка Джебхат ан Нусра ронт на победата), свързана с Ал Кайда, уточни ръководителят на Сирийския център на наблюдение на човешките права Рами Абдел Рахман. Камикадзето влязъл с автомобила си в правителствен център за земеделско развитие и го взривил. Според сирийската официална агенция САНА автомобилът бил натоварен с един тон експлозиви. Абдел Рахман заявил също, че сградата била използвана от сирийските сили за сигурност за база - една от най-големите им в района.

Друг атентат беше извършен на площад в жилищния квартал Мазе в източната част на Дамаск, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права. Най-малко петима души са загинали, а над трийсет са ранени. Сирийската телевизия от своя страна приписа нападението на терористи, които поставили бомба на площада, пълен с хора.

Бунтовниците също понесоха загуби през днешния изключително кървав ден. Най-малко двайсет от тях бяха убити при въздушни удари на сирийската авиация в провинция Идлиб, в северозападната част на страната, съобщи неправителствената организация, базирана във Великобритания.

Известен сирийски актьор и верен човек на сирийския президент Башар Асад е бил похитен и убит от сирийските бунтовници в Дамаск, съобщава електронното издание на в. "Кориере дела сера".

Мохамед Рафеа си спечели слава в родината си с участие в сапунени опери. Той беше обвиняван, че е част от милициите шабиха, предани на режима, и че е предоставял информации за опозиционни активисти на тайните служби на Асад.

Според бунтовниците у Рафеа е намерен пистолет и списък на хора, издирвани от сирийските власти, посочва БТА.

 

Над 30 души бяха убити за 24 часа в палестинския лагер Ярмук в Дамаск след сблъсъци между сирийската армия и бунтовниците в южната част на столицата, съобщиха палестински източници, цитирани от Франс прес.

В Ярмук живеят около 150 000 палестинци.

Тази сутрин седем души загинаха след като артилерийски снаряд удари такси при западната граница на лагера, съобщиха палестински източници и сирийската държавна телевизия.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека /СЦНПЧ/, който е със седалище във Великобритания и се опира на мрежа от активисти и граждански и военни източници в Сирия, съобщава за един убит и няколко тежко ранени.

В неделя най-малко 10 артилерийски снаряда удариха Магарбе в южната част на лагера, при което са били убити 24 души според Фейсбук страницата на Мукаям Ярмук нюз, която дава имената на всяка жертва. СЦНПЧ съобщи за осем убити от минометен снаряд.

На 30 октомври имаше сблъсъци в Ярмук между подкрепящи режима палестинци и бунтовниците.

На 2 август при минометен обстрел от неизвестен произход в Ярмук бяха убити 21 цивилни, сред които най-малко две деца, припомня СЦНПЧ.

Подкрепени от артилерия, войските на режима на Башар Асад водят ожесточени боеве срещу въстаниците в двата най-големи сирийски града - Дамаск и Алепо. Това съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП), предаде Франс прес.

Правителствените сили обстреляха южния столичен квартал Хаджар ал Асуад. Там, както и в друг южен квартал - Тадамун, избухнаха сражения между въстаници и войски на режима.

Според СЦНЧП мнозина жители, избягали от двата квартала, са намерили убежище в близкия палестински лагер Ярмук.

Десетки жертви на насилието в Сирия сред които предан на режима актьор
netinfo


Сирийският център за наблюдение на човешките права информира за ожесточени битки в северния главен град Алепо. При обстрела загина един цивилен, а край сграда на въздушното разузнаване в града избухна пожар. Сблъсъци имаше и край международното летище в Алепо, посочват правозащитниците.

Те съобщават за сражения и обстрели в Хомс (Централна Сирия), където Международният Червен кръст за пръв път от месеци насам успял да проникне в два от обсадените градски квартали.

Междувременно специалният пратеник на ООН и на Арабската лига за Сирия Лахдар Брахими призова за резолюция на Съвета за сигурност на ООН за Сирия, основаваща се на декларацията от 30 юни от Женева, предаде Ройтерс.

Тогава международната общност се договори за призив за преходно правителство в Сирия, без да уточняват каква роля би трябвало да заема сирийският президент Башар Асад в него, ако изобщо трябва да му бъде поверена дадена роля, посочва Ройтерс.

Призивът на Брахими дойде броени часове, след като външният министър на Русия Сергей Лавров подчерта, че няма нужда от резолюция в Съвета за сигурност на ООН за Сирия, която само ще ожесточи конфликта.

Тези противоречиви призиви свидетелстват за разногласията сред великите сили относно Сирия.

Русия и Китай няколко пъти вече се противопоставиха на идеята за резолюция за Сирия. Миналия четвъртък Китай предложи свой план за излизане от кризата, включващ поетапно прекратяване на огъня регион по регион и установяването на преходен управляващ орган.