Хиляди националисти участваха в т. нар. Руски марш
Хиляди националисти участваха в т. нар. Руски марш / снимки: Reuters

Хиляди крайни националисти участваха днес в т. нар. Руски марш в Москва, който съвпада с обявения от властите Ден на националното единство, предоха ДПА и ИТАР-ТАСС.

Според организаторите на проявата участниците са били към 20 хиляди, но от столичната полиция казаха, че броят им е около 6 хиляди. Демонстрантите, на които тази година за пръв път бе позволено да преминат по централни московски улици, се обявиха против прекалено либералната имигрантска политика на президента Владимир Путин. Участниците в марша настояваха да бъде погребана мумията на Ленин, да се въведе визов режим със страните от Централна Азия и "да спре изхранването на Кавказ".

Правозащитни и имигрантски организации се оплакаха, че разрешението на властите за манифестацията може да породи напрежение. Изтъкнатият опозиционен лидер Алексей Навални си навлече критики, след като обяви, че ще участва в марша. Наблюдатели го обвиниха и в популизъм заради искането му Москва прекрати субсидиите за размирния кавказки регион.

Освен в столицата подобни националистически прояви имаше днес и в други руски градове, сред които Калининград на запад и Владивосток в Далечния изток. В Екатеринбург полицията арестува 200 демонстранти, тъй като манифестацията им не била получила разрешение. В Санкт Петербург също е имало арести на 34 човека заради участие в неразрешения там "Руски марш".

В Нижни Новгород "Руският марш" премина спокойно с участието на около 400 души. За сметка на това най-малко 20 човека бяха арестувани в града на неразрешен опозиционен митинг.

Хиляди националисти участваха в т нар Руски марш
netinfo


Денят на националното единство отбелязва прогонването на полските нашественици от Москва през 1612 г., от което през тази година се навършват 400 години. Празникът бива отменен след Октомврийската революция, но възстановен през 2007 г., припомня ДПА.

ИТАР-ТАСС допълва, че "Руският марш" в Москва е преминал общо взето без инциденти. За охраната на националистическата проява са били мобилизирани около 2000 полицаи и доброволни сътрудници, т.нар. дружинници.

"Руският марш" се провежда вече четвърта поредна година в Москва. През предходните три години властите не го допускаха до центъра на града, а разрешаваха провеждането му в периферния район "Люблино", припомня руската агенция. /БТА/