Садим “Градина на бъдещето” на Гребната
Садим “Градина на бъдещето” на Гребната / интернет

 

15 бързорастящи екзотични дървета от рода Paulownia ще бъдат засадени в “Градина на бъдещето” край Гребния канал в Пловдив на 15 ноември.

Създаването на градината съвпада с 15-годишнината на пловдивския екип на Българското Национално Дарик радио. Мястото край северната алея на Гребната база бе избрано от специалистите в ОП “Паркове и градини”, а фиданките ще бъдат подбрани специално от земеделския производител Виктор Попов, който отглежда няколко плантации с “дървото-чудо” в България.

Макар и кръстено на руската царска дъщеря и нидерландска кралица, растението пауловния произхожда от Китай. Наричат го “дървото-чудо” или “дървото на бъдещето”, защото израства отново дори и след като бъде отсечено. За една година височината му се увеличава средно с 3 м, а максималната достига до 15 - 20 м. Само няколко години са достатъчни на дървото да стигне размери, оптимални за добив на дървесина, която се използва в производството на биомаса, пелети, мебели и материал за строителство. Листата му, които достигат до 50-60 см широчина, намират приложение във фармацевтичната индустрия. Дървото цъфти в бледолилави изключително красиви цветове и може да се използва и като декоративен вид.

“Градината на бъдещето” ще бъде засадена в средата на ноември , когато растението е във вегетационен период и времето е най-подходящо. Дърветата ще се развиват на площ над 100кв.м и ще бъдат разположени около чешмата на северната алея на Гребния канал, където ще бъде обособено и място за отдих за всички, които спортуват или са на разходка.

Екипът на Дарик Пловдив се надява тя да радва всички пловдивчани и гости на града, които избират за разходка и спорт, едно от най-емблематичните места под тепетата край Гребния канал. Дърветата на бъдещето ще носят и символиката, която може да напомня на всеки от нас, че след трудни моменти, трябва да намираме сили да се изправим бързо и да погледнем отново отвисоко с достойнство и оптимизъм.