Съдът оправда бившия министър на отбраната Николай Цонев
Съдът оправда бившия министър на отбраната Николай Цонев / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Съдът оправда бившия министър на отбраната Николай Цонев
58090
Съдът оправда бившия министър на отбраната Николай Цонев
  • Съдът оправда бившия министър на отбраната Николай Цонев

Софийският градски съд оправда бившия министър на отбраната Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов.

Съдът ги оневини по делото за даване на подкуп от 20 000 евро на следователя Петьо Петров, който води досъдебно производство срещу бившия министър за неизгодна сделка, ощетила държавата със 120 млн. лева.

Това е осма поредна оневинителна присъда за Цонев, който по две дела е окончателно оправдан от Върховния касационен съд, а вече е спечелил и две дела на първа инстанция.

Делото дължи голямата си популярност не само на факта, че подсъдим е бивш министър. През 2010 г. тримата подсъдими бяха задържани след зрелищна акция на ГДБОП, материали от която бяха качени и в интернет.

На тях е видно как заместник-градският прокурор на София Роман Василев заповядва на Цонев да падне на колене, тъй като бил "абсолютен престъпник".

Основното доказателство на обвинението бяха СРС-та на разговори между подсъдимите.

Съдът обаче прие, че самата процедура по тяхното искане и даване е била нередна, наред с още много други нарушения.

Реакцията на оправдания министър беше красноречива: "От началото досега този процес беше политически. Имаше за цел да обслужи временно конюнктурни интереси на мечтите на сегашните управляващи".

Цонев беше категоричен, че когато делото приключи на трета инстанция, ще заведат дело срещу прокуратурата.

Неговият адвокат Васил Василев заяви, че до завеждане на подобни дела у нас трудно се стига. "За клевета не мога да заведа дело, а за лъжесвидетелство ще питате прокурорите, които участваха, защото е от тяхна компетентност. Ние ще направим това, което ни дава възможност законово. У нас няма възможност да се търси отговорност от конкретни прокурори, от конкретни съдии, от конкретни полицаи - за това, че едно дело завършва с оправдателна присъда".

Прокуратурата искаше общо 20 години затвор за тримата подсъдими.

Другият заместник градски прокурор Божидар Джамбазов обаче не присъства на четенето на присъдата поради планиран отпуск.