Парламентът в спор за данък лихва
Парламентът в спор за данък лихва / снимки: Sofia Photo Agency
Парламентът в спор за данък лихва
57970
Парламентът в спор за данък лихва
  • Парламентът в спор за данък лихва

С 10 процента да се облагат доходите от лихвите по депозитите на хората от началото на 2013 година. Това предвиждат промените в закона за данък върху добавената стойност, които депутатите вече два часа обсъждат. Идеята е доходите от лихви по депозити в търговски банки, клонове на чуждестранни банки, установени в държавата членка на Европейския съюз да бъдат изключени от обхвата на необлагаемите доходи. Данъкът ще се удържа и внася от търговските банки в срок до края на месеца, следващ тримесечието на начисляване на лихвата. Очаквано опозицията разкритикува решението и го нарече "данъчно мародерство".

Ето какво казаха по време на обсъждането Пламен Орешарски от БСП, Красимир Велчев от ГЕРБ, Йордан Цонев от ДПС.

Пламен Орешарски от БСП: "Като цяло днес данъчната тежест е значително по-висока отколкото преди няколко години. Най-малкото, когато вие поехте мандата. Чисто икономически този данък няма да донесе толкова ползи на бюджета, колкото вреди ще нанесе на икономиката

Красимир Велчев от ГЕРБ: "Имам една молба към всички, които се изказват и взимат отношение по този въпрос - специално за лихвите върху кредитите - тук от тази трибуна да декларират в такъв смисъл конфликт на интереси и да заявят, че те и свързани с тях лица имат или нямат влогове над 10 000 лева.

Йордан Цонев от ДПС: "Когато на майка ми, която има 5000 лева влог, й вземат 10, 20 или 30 лева, тя ще скърби. И на вашата майка.... Да, на година. С тези 20 или 50 лева на Коледа тя ще купи на внуците си подарък. Да, ще скърби - попитайте ги и ще видите, че е така".

 

Промените запазват ставката 15 на сто за хазартните игри, но въвеждат намалена ставка 7 на сто, когато игрите са организирани от разстояние. За игрите в игрално казино, за които се събира такса или комисиона за участие, данъкът върху хазартната дейност е 15 процента върху събраните такси и комисиони.

Може да гласувате в анкета по темата ТУК