Промени в данъчната политикa искат от КНСБ
Промени в данъчната политикa искат от КНСБ / DarikNews.bg, Велико Търново

Синдикатът на българските учители е готов на протестни действия, ако не бъдат чути исканията за увеличение на единния разходен стандарт от 5 на 15%, каза във Велико Търново президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той уточни, че за средното образование са необходими допълнително 112 млн. лв. в бюджета за догодина. Ако парите не се предвидят, учителите ще излязат на протестират още през ноември, заяви Димитров.

Според него около 500 млн. лв. са нужни за допълнителни разходи в бюджета за догодина. Парите могат да дойдат от няколко промени в данъчната политика, смята синдикалният лидер. От КНСБ предлагат ревизия на плоския данък от догодина в две посоки – въвеждане на необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата и въвеждане на втора скала за най-високите дохода над максималния осигурителен доход. Това ще въведе по-голяма справедливост и ще намали обедняването на българите, смята Пламен Димитров.

От конфедерацията предлагат още вместо данък върху лихвите на спестяванията, да се въведе данък върху финансовите транзакции.

12 европейски държави са подкрепили въвеждането на такъв данък, сред които Германия, Франция, Испания, Италия, Полша. Този налог ще натовари финансовия капитал, който е виновен за кризата, в която сме вече пета година, заяви президентът на КНСБ. Според него в бюджета от догодина ще влязат 180 млн. лв., ако той се въведе от 1 януари. От конфедерацията смятат още, че не трябва да се премахва данъкът върху дивидента или пък да се намалява данъкът върху облагането на печалбите на едноличните търговци.

Ако тези промени не бъдат направени от догодина, те ще станат факт след парламентарните изборите, независимо кой ще управлява, прогнозира Пламен Димитров. И поясни, че бюджетът за 2014 година не може да бъде вързан като разходи с данъчните ставки в момента, ако няма промяна в данъчната политика. Предложенията на КНСБ ще бъдат внесени утре на заседание на бюджетната комисия към Народното събрание.