ВМРО и Атака призоваха ДПС да бъде обявена за антиконституционна партия
ВМРО и Атака призоваха ДПС да бъде обявена за антиконституционна партия / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
ВМРО и Атака призоваха ДПС да бъде обявена за антиконституционна партия
57865
ВМРО и Атака призоваха ДПС да бъде обявена за антиконституционна партия
  • ВМРО и Атака призоваха ДПС да бъде обявена за антиконституционна партия

Петдесетина активисти и привърженици на ВМРО и "Атака" излязоха на протест пред централата на ДПС в София. Те настояха да бъде прекратен мандатът на Общинския съвет в Кърджали, а поводът беше отхвърлено от общинските съветници от ДПС предложение освободителят на Кърджали ген. Васил Петров Делов да бъде обявен за почетен гражданин на града. С изпълнение на българския химн и „Шуми Марица" протестиращите настояха ДПС да бъде обявена за антиконституционна партия.

Като държавна измяна определи действието на общинските съветници в Кърджали заместник-председателят на ВМРО и общински съветник в столицата Ангел Джамбазки: „Всички тези хора са се клели пред Конституцията на Република България в името на Република България, в защита на интересите на българските граждани. Освобождението на Кърджали е част от националното ни освобождение и част от националното ни обединение. След като тези хора отказват на ген. Делов званието „почетен граждани", за нас те отказват и акта на освобождението на Кърджали. По този начин ДПС ни показват какво ще стане, когато те са силни".

ВМРО и Атака призоваха ДПС да бъде обявена за антиконституционна партия
netinfo

Минути след началото на протеста, по искане на МВР бяха отнети димките на недоволните. От ВМРО обявиха този акт за саботаж на техния протест. Джамбазки бе категоричен, че следващата стъпка на недоволството ще бъде направена на място в Кърджали: „Искаме среща с министър-председателя, за да разпореди на областния си управител да извика тези хора и да ги принуди да подадат оставки. Оказа се, че има много страшна и смешна празнина в закона - областният управител е заклел общинския съвет, обаче не може да го разпусне".

Престоят и още протести в столицата, но този път те ще са пред Народното събрание, увериха още от ВМРО.

ВМРО и Атака призоваха ДПС да бъде обявена за антиконституционна партия
netinfo

Възмущението си срещу действията на общинарите изразиха и от Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите в България. Военноинвалидите са категорични, че с това си действие съветниците не само са опорочили празника на града, но и са предизвикали скандал от национално значение. От съюза определиха въпросното решение като опит за пренаписване на най-славните страници от военната ни история и като първа стъпка към създаването на сепаратистки настроения в Източните Родопи. В писмо до медиите ветераните призовават президента, председателя на Народното събрание и министър-председателя да изразят своите позиции срещу действията на общинските съветници от ДПС.