Продължават сблъсъците в либийския град Бани Уалид
Продължават сблъсъците в либийския град Бани Уалид / снимка: Reuters

Ожесточени сблъсъци избухнаха и днес в обсадения либийски град Бани Уалид, разположен на 80 км югоизточно от Триполи, предаде ИТАР-ТАСС.

Според спътниковия телевизионен канал Ал Джазира в Бани Уалид при престрелки през деня са загинали трима души и са били ранени най-малко седем.

Градът е обсаден от армейски части и въоръжени подразделения на бивши бунтовнически формирования. Заради ожесточената съпротива на жителите на Бани Уалид обсаждащите части са започнали обстрел с реактивни снаряди. Навлизането на пехотни части в града е блокирано от многобройни снайперисти, заели ключови позиции по входните артерии на града. Досега при сраженията са били убити 30 души и от двете страни, и неколкостотин са били ранени, посочва БТА. По неофициални източници, цитирани от Ал Джазира, броят на убитите е много по-голям. Много от жителите на Бани Уалид бягат от града в търсене на убежище. Обсадените в Бани Уалид обвиняват либийските власти, че са "насъскали срещу тях бивши метежници, чиято цел е градът да бъде разрушен напълно".

Престрелките в бившия бастион на привържениците на сваления диктатор Муамар Кадафи продължават от средата на миналата седмица и досега всички опити да се намери изход от конфликта са останали без успех, посочва агенцията. Формален повод за въоръжените сблъсъци бе смъртта на Омран Шаабан, бивш член на т. нар. Бригада от Мисрата, за когото се твърди, че е първият човек, видял тялото на убития преди година полковник Кадафи. Шаабан, според негови съратници, бил отвлечен през юли 2012 година близо до Бани Уалид Той бе освободен през септември в много тежко състояние и почина в болница във Франция, където бе откаран за лечение. Сега неговите събратя от бившата "Бригада от Мисрата" настояват властите да им предадат виновните за смъртта на Шаабан.

Град Бани Уалид, с население 100 000 души, е "столица" на племето варфала, голяма част от чиито членове остават лоялни на бившия режим и отказват да приеман новите либийски власти, посочва ИТАР-ТАСС.